Отидете към основна версия

3 311 83

Говори Путин: Русия да се върне в зърнената сделка? Няма никакъв шанс!

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • зърнена сделка-
  • черно море-
  • одеса-
  • пшеница

Путин, който обвини западните нации, че получават по-голямата част от доставките и отказват да премахнат санкциите срещу Русия, настоя, че Москва ще премине към по-справедлива система за разпределение на ресурсите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия няма да се присъедини отново към Черноморска зърнена сделка, каза президентът Владимир Путин по време на среща на върха с африкански лидери в четвъртък, пише Политико.

Обявена като опит за насърчаване на по-близки отношения между Русия и Глобалния юг, срещата на върха беше засенчена от строги изисквания за сигурност и тестове за COVID-19. Кремъл се оплака, че в резултат на " натиска " от страна на САЩ и страните от ЕС, само 17 държавни глави от общо над 50 африкански страни потвърдиха, че ще присъстват на срещата на върха.

Говорейки на Руско-африканския икономически и хуманитарен форум в Санкт Петербург, Путин отново заяви, че правителството му ще "откаже да удължи" черноморската сделка за зърно, която позволи на 32,9 милиона тона селскостопански продукти да напуснат блокираните пристанища на Украйна и да достигнат до глобалните пазари.

Путин, който обвини западните нации, че получават по-голямата част от доставките и отказват да премахнат санкциите срещу Русия, настоя, че Москва вместо това ще премине към "по-справедлива система за разпределение на ресурсите".

"През следващите три или четири месеца ще сме готови да предоставим на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея до 50 000 тона зърно на всяка от тези страни. Ще осигурим безплатно изпращане на тези товари", каза той.

Африканският съюз по-рано в четвъртък призова Москва да възстанови черноморската сделка за зърно, предназначена да гарантира, че украинските и руските селскостопански продукти могат да достигнат до световния пазар, въпреки бушуващата война, засягаща морските маршрути в Черно море, и да избегне недостига.

"Проблемът със зърнените култури и торовете засяга всички", каза президентът на Коморските острови Азали Асумани, който оглавява 55-членния Африкански съюз, пред руски държавни медии. "Ще говорим за това в Санкт Петербург, ще го обсъдим с Путин, за да видим как можем да възобновим това споразумение.

Миналата седмица Путин обяви, че страната му ще се оттегли едностранно от споразумението и малко след това силите му нанесоха удари срещу експортната инфраструктура на Украйна.

Анализатори по-рано предупредиха, че продължаващият отказ за подновяване на сделката може да означава, че африканските нации са зависими от еднократни сделки с Москва за осигуряване на доставки, с нестабилност на цените и несигурност на доставките като резултат.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания