Отидете към основна версия

1 737 38

Пентагона: Помощта за Тайван не влияе на военната поддръжка за Украйна

  • сащ-
  • украйна-
  • тайван-
  • подкрепа

Остин: Няма промени в сравнение с това, което правехме преди

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Военната помощ, предоставена на тайванската администрация, по никакъв начин не засяга подкрепата, която американските власти оказват на Киев. Това заяви ръководителят на Пентагона Лойд Остин, говорейки в края на преговорите във формат "две плюс две", в които участваха още държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министрите на отбраната и външните работи на Австралия Ричард Марлс и Пени Уонг част в Бризбейн.

На журналистически въпрос дали "се притеснявате, че прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана на Тайван може да засегне военните доставки за Украйна", "краткият отговор е не - отговори шефът на Пентагона. Няма промени в сравнение с това, което правехме преди".

Остин добави, че според него "е важно да се използват всички налични механизми" за оказване на помощ на тайванската администрация.

На 28 юли президентът на САЩ Джо Байдън нареди до 345 млн. USD финансиране за отбранителни продукти и услуги на Пентагона, както и военно образование и обучение, за да помогне на Тайван. Според канала ABC, позовавайки се на източници, на Тайван ще бъдат доставени ПВО, огнестрелни оръжия, ракети, оборудване за разузнаване и наблюдение от резервите на Министерството на отбраната на САЩ. ABC отбеляза, че за първи път администрацията на Байдън реши да изпрати голям пакет с военна помощ на острова от своите арсенали.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Пекин смята Тайван за една от провинциите на КНР. Съединените щати прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и ги установиха с КНР. Признавайки политиката на "единен Китай", Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакти с администрацията на Тайпе и доставя оръжие на острова.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини