Отидете към основна версия

1 917 22

Европа дава оборудване на Киев за защита от руски въздушни атаки

  • украйна-
  • русия-
  • помощ-
  • европа

Помощта е на стойност 115 милиона долара

Водена от Великобритания група от европейски държави заяви, че ще предостави оборудване на стойност около 90 милиона лири (115 милиона долара) за противовъздушна отбрана, за да помогне на Украйна да се защитава от руски атаки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това включва договор за 56 милиона лири с норвежката компания в сферата на отбраната „Конгсберг“ (Kongsberg) за предоставяне на системите Кортекс Тайфун (Cortex Typhon), които се монтират на превозни средства и се използват за откриване и унищожаване на дронове.

„Тези системи за ПВО имат способността и гъвкавостта за бързо разгръщане както за защита на украинското цивилно население и инфраструктура, така и за използване на фронтовата линия“, каза министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс.

Международен фонд за Украйна обединява група държави, сред които са Великобритания, Норвегия, Холандия, Дания и Швеция.

Фондът е договорил два други контракта за оборудване за противовъздушна отбрана, подробности за които ще бъдат разкрити на по-късна дата.

Одеса, най-голямото пристанище и военноморска база на Украйна, беше многократно атакувана с ракети и дронове, след като през юли Русия се оттегли от споразумението, позволяващо доставки на зърно от украински пристанища.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: