Отидете към основна версия

981 10

Румънският президент подчерта подкрепата си към Украйна

  • румъния-
  • украйна-
  • подкреп-
  • русия-
  • война-
  • подкрепа

Клаус Йоханис изпрати поздравително писмо до украинския си колега Володимир Зеленски

Източник: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис изпрати поздравително писмо до украинския си колега Володимир Зеленски по повод отбелязването на Деня на независимостта на Украйна, съобщи Аджерпрес, цитирайки съобщение от президентската администрация.

В писмото държавният глава изрази високата си оценка за "смелостта", с която украинският народ защитава независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната срещу руската агресия. Той потвърди ангажимента на Румъния да бъде на страната на Украйна и да подкрепя усилията ѝ за борба с агресията, както и за възстановяването ѝ.

Йоханис подчерта значението на принципите на международното право и обсъди нарушенията на Русия. Той също така разгледа новите санкции, които бяха въведени срещу Русия, и се обърна към сътрудничеството между Румъния и Украйна на различни нива, включително в рамките на НАТО и ЕС.

Президентът на Румъния подчерта важността на поддържането на продоволствената сигурност и засегна решението на Русия да се оттегли от черноморската зърнена инициатива, което демонстрира безразличие към интересите на уязвимите страни, пише БТА.

Клаус Йоханис завърши писмото с увереност, че отношенията между Румъния и Украйна ще се развиват съгласно европейските и евроатлантически ценности и ще бъдат в полза на всички граждани, включително румънското малцинство в Украйна. Той съобщи също, че президентският дворец "Котрочени" ще бъде осветен с украинските цветове в чест на Деня на независимостта на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: