Отидете към основна версия

930 23

Германия активно се бори срещу руската дезинформация

  • германия-
  • новини-
  • русия-
  • дезинформация

Германското министерство на вътрешните работи заяви, че не е забелязан спад в усилията на Русия за разпространение на фалшиви новини

Източник: Shutterstock

Германското министерство на вътрешните работи заяви, че не е забелязан спад в усилията на Русия за разпространение на дезинформация относно събитията в Украйна, съобщи ДПА, цитирайки изявление на говорител от министерството в Берлин.

Според министерството, познатите наративи продължават да се разпространяват, като се адаптират към актуалните събития. Русия продължава да използва сложна мрежа от държавни или контролирани от държавата лица за тази цел.

За постигането ѝ се използват социални платформи като "Телеграм", според работната група за координация между министерствата и органите за сигурност.

Преди една година германското министерство на вътрешните работи изрази загриженост за фалшиви новинарски сайтове и измамни медийни платформи, които разпространяват проруска дезинформация за ситуацията в Украйна. Фалшиви акаунти се опитваха да създадат впечатление за автентични новинарски източници в социалните медии.

Министерството продължава да възприема сериозно "заплахата от външно влияние и манипулации" и активно работи за противодействие на този вид дезинформация.

Изпращачите на дезинформация имат цел да повлияят на общественото мнение в Германия и други страни, да разпали конфликти в обществото и да създадат недоверие към държавните институции и действията на правителството.

Говорителят на министерството заяви, че също така ще се усъвършенстват аналитичните способности на разузнавателните служби за борба с този вид дезинформация.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: