Отидете към основна версия

4 712 75

Украйна атакува наземни цели с модернизирани противокорабни ракети "Нептун"

  • украйна-
  • ракети-
  • нептун

До тези изводи стигнаха западни експерти, след като Киев използва своето "абсолютно модерно“ оръжие в Крим

Снимка: performancegunworks.com

Украйна адаптира произведените в страната противокорабни ракети "Нептун" за удари с голям обсег, пише Newsweek. До тези изводи стигнаха западни експерти, след като Киев използва своето "абсолютно модерно“ оръжие в Крим.

Анонимен представител на украинското министерство на отбраната в интервю за The War Zone заяви, че Украйна е използвала модернизирана версия на своята ракета "Нептун“ и атаката е била 100% извършена от нея.

Иън Уилямс, заместник-директор на проекта за противоракетна отбрана в Центъра за стратегически и международни изследвания, вярва, че в един идеален свят съвременните противокорабни ракети, които са специално проектирани да потопяват тежко бронирани военни кораби в морето, няма да бъдат използвани за наземни мисии. Но тъй като Украйна е изправена пред реален недостиг на системи за нанасяне на удари дълбоко зад вражеските линии, Уилямс смята, че Киев използва тези ракети.

По думите му, Украйна няма достъп до американската тактическа балистична ракетна система ATACMS или немската крилата ракета с голям обсег Taurus. Както Вашингтон, така и Берлин отказаха да предоставят на Украйна тези системи, въпреки факта, че Лондон и Париж прехвърлиха на Украйна англо-френските крилати ракети с голям обсег Storm Shadow или SCALP по-рано тази година.

Уилямс смята, че Украйна се адаптира и използва това, което има под ръка, но това не трябва да се разглежда като дългосрочно решение за удари на далечни разстояния.

Сидхарт Каушал, научен сътрудник в областта на отбраната в Кралския съвместен институт на въоръжените сили, заяви, че атаката срещу нос Тарханкут в западен Крим в края на миналия месец "доказва, че Украйна може да използва Нептун в режим на наземна атака и по този начин да застраши руски съоръжения в безопасни преди това тилови райони“.

Една вероятна разлика между наземната версия на "Нептун“ и противокорабната версия ще бъде системата за насочване, добави Каушал.

За експертите е трудно да преценят с колко ракети "Нептун" може да разполага Украйна, но едва ли ще става въпрос за голям арсенал. Според Каушал, дори в мирно време е трудно да се произвежда масово този тип оръжия и Русия е положила много усилия, за да удари украинската военно-промишлена база.

На 23 август ГУР съобщи, че сутринта близо до село Оленевка на нос Тарханкут е бил унищожен руски зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф" с голям и среден обсег.

Източник: ФОКУС

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: