Отидете към основна версия

5 658 32

Румънските власти предупредиха: Падат отломки от небето

  • румъния-
  • русия-
  • дрон-
  • украйна-
  • отломки-
  • черно море-
  • тулча

Подслонете се в мазета или убежища на гражданска защита, обявиха властите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Рано тази сутрин румънските власти издадоха предупредително съобщение за населените места в окръг Тулча. Те обявиха, че има вероятност от небето да паднат отломки, но призоваха хората да запазят спокойствие. Повод за предупреждението станаха новите руски атаки близо до румънската граница, предаде БТА.

„Подслонете се в мазета или убежища на гражданска защита. При липса на подслон, останете в къщи, далеч от прозорците и външните стени“, се казва в съобщението на Инспектората за извънредни ситуации в окръг Тулча, изпратено до населението. Съобщение са получили жителите на Лункавица, Гринди, Исакчеа, Чаталкьой, Килия, Сомово, Пардина и Вакарени.

На 7 септември Националният комитет за извънредни ситуации на Румъния прие защитни мерки за населението в районите на румънска територия, съседни на украинските градове Рени и Измаил. Част от тях предвиждат окръжните инспекторати за извънредни ситуации да информират населението кои пространства могат да използват за подслон и убежище, ако се наложи. Министерството на националната отбрана започна да изгражда противовъздушни убежища в Плауру.

Днес кметът на Чаталкой Тудор Чернега обяви, че при необходимост ще бъдат построени убежища.

“Хората не са длъжни да ги използват, но ще бъдат обучени какво да правят в случай на атака с дрон. Ще ходя от къща на къща да им обяснявам. Всеки ден говоря с всички. И тази нощ ми се обадиха в 01:00 след полунощ. Обясних им да отидат в заслона, който е на не повече 300-400 метра от най-отдалечената къща в селото”, коментира градоначалникът за Диджи24. Той добави, че е установено и възможно място за убежище в Чаталкьой, но засега не е необходимо.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: