Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Септември, 2023 13:01 8 672 55

Как в Румъния се взриви руски дрон, който не съществува

  • дронове-
  • румъния-
  • дрон-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • черно море-
  • сигурност

Какво се случва в Румъния? Защо Букурещ се държи толкова странно?

Как в Румъния се взриви руски дрон, който не съществува - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Румъния се взривява руски дрон, който никога не е съществувал. Звучи като сюжет от Йожен Йонеско, френско-румънския майстор на абсурдния театър. Но случката e част от актуалната румънска реалност.

В нощта срещу понеделник (4 септември 2023) Русия за пореден път атакува с дронове камикадзе украинското пристанище Исмаил, което се намира на река Дунав. Един от използваните за нападението дронове се взриви от другия бряг на реката, т.е. на територията на страна от НАТО, каквато е Румъния.

Още новини от Украйна

На видеа, които бяха разпространени от украинските служби, както и в социалните мрежи, ясно се вижда как апаратът се взривява и избухва в пламъци. Румънските власти обаче първоначално отричат това и чак два дни по-късно - на срещата на Инициативата "Три морета" в Букурещ признават, че "части от дрон са паднали" на румънска територия. С този внимателен подбор на думи румънското военно министерство потвърди инцидента.

За първи път от началото на войната срещу Украйна руски дрон се разбива на натовска територия. Отдавна е ясно, че съществува такъв риск. Защото украинските дунавски пристанища, които от седмици биват бомбардирани от Русия, се намират само на няколкостотин метра от границата с Румъния. В Исмаил румънският бряг е на около 400 метра от украинското пристанище, а държавната граница преминава през средата на реката.

Не е изключено руското нападение да е търсено умишлено - за да се провери как ще реагират Румъния и НАТО. Факт е обаче, че подобен инцидент досега не е имало. В Полша миналата година в гориста местност падна една руска ракета без заряд. А ракетата, която през миналата година уби двама души отново в Полша, се оказа заблудена украинска ракета за противовъздушна отбрана.

Дипломатическо напрежение между съседни страни

Това, което се случи сега в Румъния, беше предвидимо. От края на юли 2023 Русия бомбардира почти ежедневно украинските пристанища Рени, Исмаил и Килия. По информация на румънски медии местни жители отдавна предупреждават, че руски дронове летят много ниско над румънска територия, както и че властите не вземат насериозно техните опасения.

В същото време поведението на румънската държава е повече от странно. Вярно е, че след като в края на юни 2023 започнаха руските атаки, Букурещ ги осъди остро, но не беше предприето нищо за подсигуряването на румънския дунавски бряг - например чрез разполагането на противовъздушни системи.

След като в понеделник (4.09.2023) Украйна разгласи инцидента, Румъния реагира почти алергично: президентът на страната Клаус Йоханис заяви, че "не съществува нито фрагмент, нито дрон, нито частица от каквото и да е устройство, което да е долетяло до Румъния". Въпросът породи дипломатическо напрежение между Букурещ и Киев, тъй като се създаваше впечатлението, че Румъния обвинява Украйна в опит да въвлече съседката си във война.

Коридор за товарни кораби

Това е доста изненадващо, тъй като досега Румъния е проявявала голяма солидарност с Украйна и не се е страхувала да поема рискове. Така например на товарните кораби от Одеска област им е разрешено да влизат в румънските териториални води на Черно море през близък до крайбрежието коридор - и оттам да продължават към Босфора. През последните седмици четири товарни кораба се възползваха от тази възможност, въпреки че Русия обяви всички кораби, идващи от украински пристанища, за "легитимни цели за нападение".

В крайна сметка в сряда (6.09.2023) военното министерство в Букурещ и президентът Клаус Йоханис излязоха с друга информация. След като Министерството на отбраната потвърди, че на румънска територия са открити части от дрон, Йоханис заяви: "Ако се потвърди, че това са части от руски апарат, това ще бъде сериозно нарушение на румънския суверенитет."

Много въпроси обаче остават без отговор. Румънското министерство на отбраната не отговори на изпратеното му от ДВ запитване относно инцидента: Разпознала ли е румънската система за въздушен контрол приближаващия се дрон или други подобни летящи обекти? Ако е така, защо дроновете над румънска територия не са били свалени от противовъздушната отбрана на страната? И защо Букурещ така яростно опровергаваше информацията от Украйна, без инцидентът да е бил предварително подробно проучен?

Гневни реакции

Румънската общественост е обезпокоена и ужасена, особено след като излизят наяве все повече несъответствия. Така например румънските военни следователи заявиха пред медиите, че сваленият дрон не е имал експлозиви и вероятно е бил само шпионски. В четвъртък (7.09.2023) обаче журналисти от телевизионния канал Digi24 откриха кратер край румънското село Плауру точно срещу украинското пристанище Исмаил и дори намериха предполагаеми останки от падналия дрон. Мястото нито е било обезопасено, нито отцепено от органите.

В портала G4media публицистът Дан Тапалага определи реакцията на румънската държава като "фойерверк на некомпетентността". А колежката му Йоана Ене Доджиу от портала Spotmedia дори определи Румъния като "провалена държава".

Според букурещкия политолог и експерт по Русия Арманд Госу румънската държава е проявила непрофесионализъм. "Противоречивите действия на властите правят много лошо впечатление както в дипломатически план, така и сред местното население", казва той пред ДВ. Ще видим ли скоро дронове и над по-големи румънски градове като Галац или Тулча, се пита експертът. Госу е категоричен, че румънската страна трябва да заяви ясно на Русия, че няма да търпи подобни инциденти като този от понеделник. Освен това трябва да се вземат адекватни мерки - например като в региона бъде разположена ефективна противовъздушна отбранителна система.

В момента обаче изглежда по-скоро, че Румъния и НАТО искат да омаловажат инцидента. В четвъртък (7.09.2023) генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че няма никакви индикации за това, че Русия може умишлено да е атакувала румънската територия.

Автор: Кено Ферзек


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мефистофел

    134 8 Отговор
    Тези от ДойчеЗелето явно страшно ги боли, че не мина постановката с руската ракета, и сега въртят и сучат, ама никой вече не им се връзва.
  • 3 Последния Софиянец

    82 6 Отговор
    Колкото защитиха Румъния толкова и нас .

    Коментиран от #48

  • 4 ..............

    141 5 Отговор
    "Не ни въвличайте във война! Румъния е шокирана от арогантността на Киев.
    „Смущаващ въпрос: Украйна иска ли да въвлече НАТО във война, използвайки Румъния? пита румънския портал.
    Дори румънците са изненадани от наглостта на Киев и молят да спрат да въвличат света в Третата световна война.
    „В момента се случват странни и обезпокоителни събития. Събития, които сериозно повдигат въпроса дали нашите украински приятели и съюзници принуждават НАТО да влезе във война с Русия, манипулирайки Румъния?"
    Говорителят на укр. външно министерство Николенко обяви , че руски дронове МОЖЕ да са паднали и експлодирали на румънска територия. Почти веднага Министерството на отбраната на Букурещ отрече информацията. Румънското външно министерство, представлявано от министър Луминицу Одобеску, заяви същото: нито един руски дрон не е ударил тяхна територия.
    Това трябваше да приключи случая. Но това не се случи.
    Малко след официалните и категорични опровержения на Румъния украинският външен министър Кулеба обяви, че Украйна разполага доказателства, че руски дронове са навлезли в Румъния.
    Имаме работа с изключително странно отношение на Украйна към Румъния, лъжа на официално ниво.
    Защо Украйна настоява за руски атаки срещу Румъния? Ужасяващото обяснение е, че Румъния е в НАТО.
    А Нима Украйна иска да прикрие провала на така нареченото контранастъпление, като започне трета световна война?"

    Коментиран от #32

  • 5 Последния Софиянец

    83 6 Отговор

    До коментар #1 от "Патриот":

    Цивилизацията на Брюксел е на основата на консуматорско унищожение и сатанизъм.Няма шанс да оцелее.
  • 6 Тома

    65 1 Отговор
    Как може да реагира нато може да попитате моряците от кап.кук.Ние напълнихме памперсите
  • 7 Те са още по-големи

    75 2 Отговор

    До коментар #1 от "Патриот":

    приятели на украинците.
    Затова сега украинците умиргат като за световно.
  • 8 Бгг

    99 3 Отговор
    Румъния ще граничи с Русия и не иска да си разваля отношенията с нея. Едно е укрите да воюват и мрът , друго е румънците.

    Коментиран от #34

  • 9 Аз празнувам 3ти Март

    94 6 Отговор
    Мамалигарите са яли дървото и знаят, че нито Германия, нито САЩ могат да ги спасят ако се правят на интересни. Само поляците не могат да си научат урока.

    Коментиран от #54

  • 10 Марко

    81 2 Отговор
    Има ли някой, който все още се съмнява, че НАТО по никакъв начин не желае да воюва с Русия пряко? Че прави всичко възможно за интересите на САЩ да умират украинските момчета, а не войници от натовските армии? Че дава оръжия на украинците с капкомер, като по този начин осъжда Украйна на бавна и мъчителна гибел?
    Странна статия....
  • 11 Къде ли не си бърка

    52 1 Отговор
    Дойче веле да направи “новина”….
  • 12 Дженджари?

    84 1 Отговор
    Нормално ,голяма работа ,че отломки са паднали на другия бряг???Без щети ?И какво от това??? Ядрена война ли искате бе меки китки??? Като ги чета факти,наистина смятам ,че са платени подлоги на сороси дженджари!
  • 13 ДАМРЕ

    1 70 Отговор
    Алчното, злобно КГБ джудже

    Коментиран от #16, #46

  • 14 Лост

    47 2 Отговор
    Как може да се взриви нещо което руснаците нямат?
  • 15 окраински пушилки

    70 1 Отговор
    за отвличане на вниманието от провалената контра. Ако мине номерът. Е, не мина.
  • 16 9689

    30 2 Отговор

    До коментар #13 от "ДАМРЕ":

    Господ връща.......
  • 17 Дракулеску

    71 1 Отговор
    Храбрите източно европейски членки на НАТО нещо не им се воюва срещу превъзхождащ противник, за разлика от украинските продажни цървули.
  • 18 Буквоядец

    65 0 Отговор
    Колкото Зеленски е" отличен "актьор, толкова и украинските сценаристи са "отлични". Посредственост, облечена във власт,на която сега ехидно или протоколно ръкопляскат,но която скоро историята ще постави на мястото й- при антигеройте!
  • 19 Българин

    64 1 Отговор
    Тези от дойче зеле са много елементарни.Опитват се да изсмучат от пръстите си нещо, което не е така.А за американката ракета паднала в Горна Баня, при бомбардировките над Сърбия, нещо да кажат ?

    Коментиран от #25

  • 20 В историята това да не е

    45 1 Отговор
    за първи път в света, дойчето какво се правят на ощипани моми? Какво не им харесва? Нима Румъния трябваше да нададе вой до небесата…
  • 21 Почна

    45 2 Отговор
    Пропагандата за гладкомозъчни
  • 22 Приключенията на Барон Мюнхаузен

    30 2 Отговор
    Звучи като сюжет от Baron Munchausen!
  • 23 Спомен

    58 1 Отговор
    КОгато американците бомбандираха Сърбия и падна в Горна Баня бомбата,защо не обявихме война на Сащ.И се чуваха всяка нощ бомбите с обеднен уран.Сега пак ще ги хвърлят.А укрите да си събират младежите обратно,които си платиха на границите по 5 000 евра за да избягат.Да се бият след като искат всички там да крадат чужди пари.
  • 24 БайДънчо:

    47 2 Отговор
    Това е дрон Изстрелян от Зелени@, който е бил н@друс@н и по-грешка е объркал посоките. Вместо към Русия е заложил параметри към Румъния!
    Не го съдете момчето. Толкова може!

    Коментиран от #35

  • 25 Лост

    48 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Ами те ти го казват по нагоре.Заблудена украинска ракета се разби в Украйна.Полша,защо не каза,че я нападнаха?
  • 26 Много правилна реакция

    47 0 Отговор
    на Румъния. дойче зеле да не се вживяват като ментори, това не им е Светата инквизиция. Айде, въз…
  • 27 ха ха хааа

    1 40 Отговор
    Няма по-абсурден театър от Кремълския "театър" ...🤭😁
  • 28 Запознат

    45 0 Отговор
    "и дори намериха предполагаеми останки от падналия дрон"

    А дали не са предполагаеми останки от украинска ракета каквато думна двамата фермери в Полша. Тя една украинска ракета долетя даже и до Черна гора преди време като мина над много натовски държави без да я забележат. От ДВ да не раздухват много случая че може да излязат истинските виновници. Щом и Йенс Столтенберг се натиска да не го раздухва е повече от ясно.
  • 29 А бе що се правите на умрели лисици!

    42 1 Отговор
    На нато не му се воюва с Русия,на румънците още по малко!Единствените войнолюбци освен укрите са поляците и балтийските джуджета!А сащ заявиха директно,че чл.5 не ги задължава да изпращат американски войски в който и да е конфликт!
  • 30 дайте да дадем

    42 0 Отговор
    Украйна от самото начало по всички възможни начини се старае да въвлече НАТО във войната! Имаше схеми с "инциденти" в ЗАЕС, после взривиха язовира "Каховка", украинска ракета падна в Полша...и много други. Нищо чудно и този дрон да не е руски.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Как успяхте да напишете този текст

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "..............":

    за секунди. Бравос !

    Коментиран от #55

  • 33 Механик

    36 0 Отговор
    Взривила се е на дойчевеле куфалницата.
    Ако се бе взривил дрон, до сега да са надали вой до небесата.
    А ако верно сее взривил, па си мълчат, значи че ги е много яко шубе от Русия.
    Да, оная Русия, дето е без ракети и хвърля лопатки само.
  • 34 Бай Митко

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бгг":

    Адмирации! Коментарът Ви ми хареса! Логичен е! Браво!
  • 35 Бай Дрънчо

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "БайДънчо:":

    Браво! Супер коментар! Паднах от смях!
  • 36 стоян георгиев

    4 15 Отговор
    Когато се случи инцидента местните лилипутки реваха ка не трябвало да се вярва на украина.сега да се извинят!

    Коментиран от #44

  • 37 Бай Ганьо торта сахер

    28 0 Отговор
    Лелеее добре че това нещо не е паднало у нас, оти нашите гъзоблизци щеха да уврещат свето и да искат Нато да ни спасява. Румънците, турците, че и македонците си имат умни и разумни вождове и в крайна сметка правят каквото им е от полза за народа.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 мале

    21 1 Отговор
    Двойкаджии, един град от географията не можете правилно да напишете, град Измаил, не е исмаил, защо ли са толкова пропаднали журналята. След прочетеното разбирам и още, защо искат да затворят АЕЦ Козлодуй, защото след тоталното БГ изпростяване - по указ на запада, няма да има истински разумни хора, които да могат да поддържат работоспособна и безопасна атомната ни централа.
  • 40 Абе ФАКТИ

    15 0 Отговор
    Защо нямате 0 (НУЛА) звездички за оценка на написаното?
  • 41 сноу

    21 0 Отговор
    Здраво подплатено плямпало и засмукало пръста и каквото излезе..важното е да плюем русия че иначе пачка няма..
  • 42 Делта

    9 3 Отговор
    Земите около делтата на река Дунав са изконно български земи. На десния бряг подарени от Русия на Румъния, а на левия бряг взети за Руската империя.
  • 43 Алек

    13 0 Отговор
    Ако исках да чета дойче зеле, нямаше да опра до вас. Щях да черпя истината от извора
  • 44 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Гнусната еврейска са.танинска нацистка хазарска сп.ер.ма Антъни Блинкен.
  • 45 хахаха

    7 0 Отговор
    Как в Румъния/Полша/ се взриви руски/украинска/ дрон/ракета/, който/която уби невинен фермер/ не съществува....
  • 46 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДАМРЕ":

    Толкова много думи, вместо кратката "тате! 😃
  • 47 Брей,

    12 0 Отговор
    Ми да!
    Тя и руската крилата ракета в Полша вече половин година не се знае руска ли е, крилата ли е, ракета ли е, в Полша ли падна или не съществува.

    Абе истината е, че НАТО се нacpа от ужас при идеята за директна война с Русия.
    Виж, за прокси чрез Украйна може...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Кило

    4 0 Отговор
    Давам ви една звездичка шот ме разсмяхте с глупавата статия
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Фатрескууу

    2 0 Отговор
    Румънците винаги са били парцалени кукли.От скоро са с огромно его,но на всякъде по света им викат джипсита мукани.Бързо забравиха къде си оставиха ватенките дадени им от Чеушеско.Бият по глупомер дори полаците.
  • 52 Тука камъните падат

    0 0 Отговор
    В Румъния отломки падат. Ей, пак са напред в технологично отношение. От тикви и кочани царевица не може да се очаква кой знае какво. Всички извънземни и вампири посещават ексклузивно НюЙорк.
  • 53 То и у нас

    0 0 Отговор
    В Банкя преди години падна америчко тенеке от едни демократични бомбардировки, но тогава тукашната сган не печаташе статии, а мълчеше като пръдня в гащи, макар да вони и досега.
  • 54 Остап Бендер

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аз празнувам 3ти Март":

    Аз празнувам 24 май. Само неуките и продали се на Империята на злото българи искат да празнуват 3март. Препоръчвам да празнувате 2 февруари.
  • 55 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Как успяхте да напишете този текст":

    Ами текста е написан преди воината сега му доиде времето Путин и муха не е убивал ка му ли човек
Новини по държави: