Отидете към основна версия

1 812 29

Германски депутати настояват Берлин да предаде ракети "Таурус" на Украйна

  • украйна-
  • германия-
  • ракети-
  • таурус-
  • олаф шолц

Това би представлявало значително засилване на военната мощ на Киев

Източник: БГНЕС

Засилва се натискът върху германския канцлер, Олаф Шолц, от парламентарните групи в правителствената коалиция да се съгласи да достави крилати ракети "Таурус" на Украйна.

В съвместно писмо до Шолц и министъра на отбраната, Борис Писториус, членовете на Бундестага Андреас Шварц (СДП), Антон Хофрайтер (Зелени) и Мари-Агнес Щрак-Цимерман, настояват за незабавна доставка на тези оръжия на Украйна.

"Настъплението на Украйна вече показва важни успехи", пишат те, като подчертават: "По-специално, Украйна се нуждае от крилатата ракетна система "Таурус", която е налична в запасите на Бундесвера, за да отслаби руската военна логистика."

Депутатите твърдят, че са получили уверения от украинското правителство, че тези ракети ще бъдат използвани изключително на украинска територия. Те допълват, че вярват на това обещание и че е важно да се подкрепи Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия.

Засега германското правителство не е взело решение за доставката на ракети "Таурус" на Украйна. Шолц обаче е заявил, че е отворен за възможността за такава доставка, но при условие, че ще бъде гарантирано, че ракетите няма да бъдат използвани за нанасяне на удари по руска територия.

Доставката на крилати ракети "Таурус" на Украйна би представлявала значително засилване на военната ѝ мощ. Тези ракети имат обсег от над 500 километра и могат да носят голямо разнообразие от бойни глави. Те биха позволили на украинската армия да атакува от разстояние руски военни цели в дълбочина, което би затруднило руските сили да се реорганизират и прегрупират.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: