Отидете към основна версия

2 217 41

Ким Чен-ун е "дълбоко впечатлен" от руските космически и авиационни технологии

  • ким чен-ун-
  • северна корея-
  • русия-
  • технологии

Лидерът на Северна Корея посети самолетен завод в Комсомолск на Амур

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че е "дълбоко впечатлен" от напредналото състояние на руските космически и авиационни технологии, докато посещаваше самолетен завод по време на продължаващото си посещение в Русия тази седмица, предадоха Йонхап и Ройтерс, като цитират севернокорейската агенция КЦТА.

След срещата си на високо равнище с президента Владимир Путин Ким посети авиационния завод "Юрий Гагарин", който произвежда модерни изтребители, включително Су-35, в далекоизточния регион Комсомолск на Амур.

"Като заяви, че е дълбоко впечатлен от богатия независим потенциал и модерността на руската самолетостроителна индустрия и нейните непрестанни предприемчиви усилия за постигане на нови цели, той добави, че искрено се надява заводът да постигне устойчиво развитие и по-висок ръст на производството в бъдеще", според официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Ким изрази "искреното си уважение" към руските авиационни технологии, които се развиват бързо и "изпреварват външните потенциални заплахи", се казва още в съобщението. Той е дал "висока оценка на длъжностните лица, учените, техниците и работниците от завода за големия им принос за развитието на авиационната индустрия на страната, постигайки отлични успехи в производството с високоразвити технологии и голяма умствена сила".

Основан през 1934 г., авиационният завод има "голям принос за победата над фашизма" по време на Великата отечествена война в Съветския съюз, като произвежда различни видове самолети, включително бомбардировачи с далечен обсег на действие. Днес е най-големият производител на изтребители Су в Русия, според КЦТА.

По време на посещението си в руския завод за изтребители, който е подложен на западни санкции, Ким се срещна с пилоти-изпитатели в цеха за сглобяване на фюзелажа на изтребителя и се качи на Су-57, за да чуе подробно обяснение на техническите спецификации и летателните характеристики на изтребителя от пето поколение. Освен това той е наблюдавал пробен полет на изтребител Су-35.

Ким беше придружаван от висши партийни и военни представители на Пхенян. Според севернокорейската медия лидерът е отпътувал за следващата си дестинация вчера следобед. Очаква се той да пътува до Владивосток и да се срещне с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и да направи обиколка на Тихоокеанския флот на руските военноморски сили.

Вашингтон и съюзниците му се опасяват, че посещението може да доведе до изпращане на севернокорейски оръжия за руската армия в Украйна и да подпомогне ракетната програма на Пхенян.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания