Отидете към основна версия

1 485 10

Северна Корея: Съвсем естествени са близките ни отношения с Русия

  • кндр-
  • северна корея-
  • русия-
  • москва-
  • отношения-
  • южна корея

Пхенян разкритикува президента на Южна Корея Юн Сук Йол за изказването му против сътрудничество между Северна Корея и Москва

Източник: БГНЕС

Пхенян разкритикува президента на Южна Корея Юн Сук Йол за изказването му против сътрудничество между Северна Корея и Москва след посещението на лидера Ким Чен Ун в Русия, съобщава "Ройтерс".

Материал, публикуван от държавната информационна агенция на Северна Корея (KCNA) осъди Юн за "злонамерено" клеветничество за приятелското сътрудничество на Пхенян с Русия. В съобщението освен това се твърди, че Юн служи като "високоговорител" на Съединените щати. "Съвсем естествено и нормално е съседни държави да поддържат близки отношения помежду си и няма причина да се търси отговорност за подобна практика", се казва още в материала, цитира news.bg.

Припомняме, че миналата седмица Юн изрази притесненията си пред Общото събрание на ООН. Според него ако Русия помогне на Северна Корея да подобри своите оръжейни програми в замяна на помощ при войната в Украйна, това би било "директна провокация".

Ким се завърна в страната си миналата седмица от едноседмично пътуване до Русия, в което той и руският президент Владимир Путин се договориха да засилят взаимното си сътрудничество.

Официални представители на САЩ и Южна Корея изразиха загриженост, че Русия може да се опитва да придобие боеприпаси от Севера, за да допълни намаляващите си запаси за войната в Украйна, а Пхенян търси технологична помощ за своите ядрени и ракетни програми. Всички дейности, подпомагащи оръжейните програми на Северна Корея, са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

"Външната политика на КНДР няма да бъде обвързана с нищо, а нейните приятелски отношения и отношения на сътрудничество с близките съседи ще продължат да се укрепват", се казва в материала от Пхенян.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: