Отидете към основна версия

1 428 14

Южна Корея демонстрира бойна мощ

  • юн сук-йол-
  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун

Сеул провежда военен парад по случай 75-ата годишнина от създаването на въоръжените си сили

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Южна Корея провежда днес голям военен парад по случай 75-ата годишнина от създаването на въоръжените си сили, предадоха световните агенции, цитиран от БТА.

Това е първият голям парад в Южна Корея от десетилетие насам, отбелязва Ройтерс.

Честванията на Деня на въоръжените сили в Южна Корея обикновено са скромни и бледнеят пред военните паради на Северна Корея.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол държа днес реч по случай годишнината. В речта си, произнесена във военновъздушна база в Сеул, той призова Пхенян да не си помисля да използва ядрени оръжия, тъй като в противен случай на севернокорейския режим ще бъде сложен край. Президентът обеща допълнителна подкрепа за южнокорейските въоръжени сили и за отбранителната индустрия.

"Ако Северна Корея прибегне до употребата на ядрени оръжия, на севернокорейския режим ще бъде сложен край със съкрушителна реакция от страна на съюза Република Корея-САЩ", каза южнокорейският лидер.

По данни на южнокорейското министерство на отбраната в честванията на Деня на въоръжените сили, които ще продължат целия ден, ще участват хиляди военнослужещи, южнокорейски танкове и самоходна артилерия, както и бойни самолети и дронове. В честванията ще се включват и 300 от разположените в Южна Корея американски войници, които са общо 28 500.

Последният голям военен парад в Южна Корея бе през 2013 г.

По принцип датата на Деня на въоръжените сили на Южна Корея е 1 октомври, но тази година бе взето решение честванията да бъдат организирани на 26 септември, тъй като в противен случай биха съвпаднали по време с голям национален празник, пояснява Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: