Отидете към основна версия

1 825 16

Словашкият външен министър изрази пълна подкрепа за Украйна

  • словакия-
  • украйна-
  • подкрепа-
  • външен министър-
  • война

„Това е наистина исторически и символичен момент, когато министрите на външните работи на държавите-членки на Европейския съюз се събират в Киев"

Източник: БГНЕС

Министърът на външните работи на Словашката република, Мирослав Влаховски, изрази пълна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за нейната интеграция в ЕС.

„Това е наистина исторически и символичен момент, когато министрите на външните работи на държавите-членки на Европейския съюз се събират в Киев. Дойдохме тук, за да изразим пълната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние също сме тук, за да подкрепим вашите интеграционни амбиции. Тази година ще бъде много важна за това: през ноември ще бъде представен докладът на Европейската комисия [за разширяването на ЕС]. През декември лидерите на нашите страни ще се срещнат и ще вземат решения [относно началото на преговорите с Украйна]", каза Влаховски преди заседанието на Съвета по външни работи на ЕС в Киев, предава кореспондентът на "Укринформ".

Както беше съобщено, заседанието на Съвета по външни работи на ЕС, председателствано от върховния представител на ЕС, Жозеп Борел, се провежда днес в Киев.

Популистката партия SMER-SD на проруския бивш премиер, Роберт Фицо, води на предсрочните парламентарни избори в Словакия, проведени на 30 септември. Лидерът на SMER-SD планира да отмени помощта за сигурността на Украйна, ако спечели изборите.

Според министъра на външните работи на Украйна, Дмитро Кулеба, първите изводи за влиянието на изборните резултати върху подкрепата за Украйна трябва да бъдат направени след формирането на коалиция в Словакия.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: