Отидете към основна версия

3 082 15

Говори Техеран: Иран е против геополитическите изменения в Кавказ

  • иран-
  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах

Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах капитулираха миналата седмица, след светкавична операция на азербайджанските въоръжени сили

Снимка: Shutterstock

Иран заяви днес, че е против геополитическите изменения в Кавказкия регион, като в същото време отбеля, цитирана от БТА.

"Ние сме против изменението на международните граници и геополитическите промени в региона" на Кавказ, каза говорителят на иранското външно министерство Насер Канани на седмичната си пресконференция.

Според Франс прес Канани е направил намек във връзка с проекта за Зангезурския коридор - коридор, който да минава през територията на Армения и по протежение на арменско-иранската граница, като свързва Азербайджан с Нахичеванската автономна република, която е част от Азербайджан, но се намира между Армения, Иран и Турция. Зангезурският коридор би свързал Азербайджан с Турция, тъй като Нахичеван граничи с Турция.

Според АФП Техеран е на мнение, че евентуалното поставяне на Зангезурския коридор под азербайджански контрол би прекъснало достъпа на Иран до Армения и Европа.

В същото време Канани подчерта, че Иран "винаги е подкрепял връщането на окупираните територии" на Нагорни Карабах "на Азербайджан".

Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах капитулираха миналата седмица, след светкавична операция на азербайджанските въоръжени сили.

Иранският говорител направи тези си изявления на фона на започналото вчера посещение в Техеран на секретаря на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян, който днес има среща с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.

Свързани новини