Отидете към основна версия

3 743 49

Грандиозен скандал в Отава! Канада иска разсекретяване на нацистите

  • канада-
  • джъстин трюдо-
  • нацисти

През 1986 г. независимо разследване разглежда твърденията, че повече от 800 нацистки военнопрестъпници са се вмъкнали в страната, но имената им не се разкриват

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви в сряда, че неговата администрация обмисля разсекретяване на списък на заподозрени бивши нацистки колаборационисти, които са имигрирали в Канада след Втората световна война, съобщава АФП.

През 1986 г. независимо разследване разглежда твърденията, че повече от 800 нацистки военнопрестъпници са се вмъкнали в страната, но имената им не се разкриват.

"Уверихме се, че има висши държавни служители, които разглеждат много внимателно проблема, включително ровене в архивите, каза Трюдо в сряда. Те ще дадат препоръки на съответните министри", добави той.

Коментарите му идват дипломатическия скандал, при който парламентът по време на неотдавнашното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Отава публично приветства украински ветеран, който се е бил за нацистите по време на войната.

Скандалът около поканата на нацист в канадския парламент показа, че светът все още не е загубил историческата си памет. Това е и урок за "любителите на алтернативната история" от страни, които, подобно на Канада, не подкрепят резолюциите на Общото събрание на ООН за борба с прославянето на нацизма.

Това заяви на 30 септември Генадий Гатилов, постоянен представител на Русия в централата на световната организация в Женева.

Полша поиска Канада да екстрадира 98-годишния украински нацист.

Председателят на Камарата на общините на Канада, Антъни Рота, се сблъска с негативна реакция, след като покани Хунка на парламентарната сесия, на която украинският президент Володимир Зеленски изнесе реч миналата седмица. Рота нарече Хунка "украински герой" и "канадски герой" по време на сесията, предизвиквайки овациите на публиката.

Но по-късно еврейски групи казаха, че Хунка е бил част от нацистка военна част. Рота се извини и подаде оставка, докато канадският премиер описа инцидента като "дълбоко смущаващ".

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: