Отидете към основна версия

1 328 14

Иранска тийнейджърка изпаднала в кома, Германия и САЩ изразиха загриженост

  • иран-
  • ранена-
  • кома-
  • нравствена полиция-
  • германия-
  • сащ

16-годишната Армита Гараванд е била сериозно ранена по време на пререкание със служителки на иранската нравствена полиция

Снимкa: Shutterstock

Според базираната в Норвегия иранска кюрдска неправителствена правозащитна организация "Хенгау" 16-годишната Армита Гараванд е била сериозно ранена по време на пререкание със служителки на иранската нравствена полиция в метрото, предаде БТА.

Германия и Съединените щати изразиха загрижеността си за иранска тийнейджърка, за която се твърди, че е пострадала след сблъсък със силите за сигурност в метрото в Техеран и оттогава е в кома, предаде Франс прес.

В понеделник официалната иранска информационна агенция Ирна съобщи, че в неделя 16-годишна ученичка е припаднала в метрото след "спадане на кръвното". Генералният мениджър техеранското метро Масуд Дорости отрече да е имало "словесна или физическа разправа" между тийнейджърката "и пътници или служители на метростанцията".

"В Иран една млада жена отново се бори за живота си. Само защото в метрото можеше да се види косата ѝ. Това е недопустимо", написа германската външна министърка Аналена Бербок в "Екс". Специалният пратеник на САЩ за Иран Абрам Пейли заяви от своя страна в "Екс", че Вашингтон е "шокиран и загрижен поради съобщенията, че така наречената иранска нравствена полиция е нападнала" ученичката.

"Следим промените в здравословното ѝ състояние. Продължаваме да подкрепяме смелия ирански народ и да работим заедно със света, за да потърсим отговорност от режима за извършените от него злоупотреби", добави Пейли.

Случаят е обект на много дискусии в социалните мрежи, където се разпространява видеоклип, на който според някои се вижда как младото момиче, очевидно незабулено, е бутано от полицаи. След това е отнесено изпаднало в безсъзнание тяло.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини