Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 09:25 1 316 14

Иранска тийнейджърка изпаднала в кома, Германия и САЩ изразиха загриженост

  • иран-
  • ранена-
  • кома-
  • нравствена полиция-
  • германия-
  • сащ

16-годишната Армита Гараванд е била сериозно ранена по време на пререкание със служителки на иранската нравствена полиция

Иранска тийнейджърка изпаднала в кома, Германия и САЩ изразиха загриженост  - 1
Снимкa: Shutterstock

Според базираната в Норвегия иранска кюрдска неправителствена правозащитна организация "Хенгау" 16-годишната Армита Гараванд е била сериозно ранена по време на пререкание със служителки на иранската нравствена полиция в метрото, предаде БТА.

Германия и Съединените щати изразиха загрижеността си за иранска тийнейджърка, за която се твърди, че е пострадала след сблъсък със силите за сигурност в метрото в Техеран и оттогава е в кома, предаде Франс прес.

В понеделник официалната иранска информационна агенция Ирна съобщи, че в неделя 16-годишна ученичка е припаднала в метрото след "спадане на кръвното". Генералният мениджър техеранското метро Масуд Дорости отрече да е имало "словесна или физическа разправа" между тийнейджърката "и пътници или служители на метростанцията".

"В Иран една млада жена отново се бори за живота си. Само защото в метрото можеше да се види косата ѝ. Това е недопустимо", написа германската външна министърка Аналена Бербок в "Екс". Специалният пратеник на САЩ за Иран Абрам Пейли заяви от своя страна в "Екс", че Вашингтон е "шокиран и загрижен поради съобщенията, че така наречената иранска нравствена полиция е нападнала" ученичката.

"Следим промените в здравословното ѝ състояние. Продължаваме да подкрепяме смелия ирански народ и да работим заедно със света, за да потърсим отговорност от режима за извършените от него злоупотреби", добави Пейли.

Случаят е обект на много дискусии в социалните мрежи, където се разпространява видеоклип, на който според някои се вижда как младото момиче, очевидно незабулено, е бутано от полицаи. След това е отнесено изпаднало в безсъзнание тяло.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мефистофел

    19 2 Отговор
    " ... неправителствена правозащитна организация ... "

    Нали всички сме наясно, какво значи това?
  • 2 глоги

    14 2 Отговор
    Иранска тийнейджърка Е изпаднала в кома, а Германия и САЩ изразиха студена загриженост и безразличие.
  • 3 Трябва

    13 1 Отговор
    да им занесете от "истинската демокрация".В това най-много ви бива.
  • 4 факуса

    17 1 Отговор
    лицемерите нямат задръжки,господар и васал много загрижени за една тинейджърка,а избиха милион цивилни в ирак с една лъжа с епруветка
  • 5 трясъ

    8 1 Отговор
    Означава: частни интереси и преследване на дебели парични пачки,изпрани в някоя източна държава.
  • 6 Човека КоZа

    12 1 Отговор
    Загрижили се... ама не за тинейджърката, други интереси имат там.
  • 7 приключи и втората

    2 2 Отговор
    част на СВО, всичко е по план . Имфлацията на световно ниво е конкретизирана . Света гледа по друг начин . Навални не го пишат . Бадън и зелиски се сближиха . 15 лв домат на пролет . Да строим за 10 - 12 милярда реактор та да отглеждаме въглищните централи . Може . ЕС и Иран се сближават , но юса ги разделя .
  • 8 Що не изпаднат в загриженост

    8 0 Отговор
    Германците след атентата със спринцовка стещу Тимо Купала от опозицията Алтернатива за Германия, ми за иранка са се загрижили.
  • 9 Алфа херинга

    5 0 Отговор
    Иранска тийнейджърка е изпаднала в кома, а САЩ изявиха загриженост за ресурсите на Иран.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Какви филантропи!

    4 0 Отговор
    В самите САЩ, ВСЕКИ ДЕН някой някого убива, изнасилва, бие, но те са вперили поглед в далечината и съчувстват ли съчувстват.
  • 12 Роза

    2 0 Отговор
    Загрижеността на САЩ може да е лицемерна,но съм благодарна на Бог,че не съм се родила в ислямска страна!Тук животът въобще не е лесен,но през целия ми живот никой не ми е заповядвал как да се обличам!Когато жената има разум-спазва нормите на приличието,а когато няма-зад гърба и се подсмихват!
  • 13 Хайл 14/88

    3 0 Отговор
    В америка защо полицаите убиха оня негър? Какво като е престъпник...то и един друг бяха убили задушавайки го но иранците не си натрапиха мнението нали?
  • 14 Симо

    0 0 Отговор
    Искат да превърнат и Иран в пепелища, както "помогнаха" на Ирак и Сирия и Либия и Палестина и ...., нека смелия ирански народ се моли, никога да не стъпи американски ботуш на тяхната земя.