Отидете към основна версия

8 605 125

„Ситуацията в света се промени“: Русия се готви да извърши ядрен опит

  • ядрена война-
  • русия-
  • ядрени опити-
  • владимир путин-
  • вячеслав володин-
  • сащ-
  • нато-
  • украйна

Русия, която наследи ядрените оръжия на Съветския съюз, разполага с най-големия запас от ядрени бойни глави в света

Снимка: Shutterstock

На следващото си заседание Съветът на Държавната дума ще обсъди въпроса за оттегляне на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО); това е в съответствие с националните интереси на Русия, заяви днес председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Така Москва ще даде "огледален отговор" на позицията на САЩ, които все още не са ратифицирали договора, написа Володин в "Телеграм". Председателят на долната камара на руския парламент направи този коментар, след като президентът Владимир Путин спомена за възможност страната да поднови ядрените опити, отбелязва Ройтерс. Вчера Путин заяви, че руската ядрена доктрина не се нуждае от актуализиране, но че все още не е готов да каже дали Русия трябва да възобнови ядрените си опити.

Председателят на Думата отбеляза, че руският президент Владимир Путин е повдигнал "важен въпрос, който засяга сигурността на Русия и нейните граждани" по време на речта си в дискусионния клуб "Валдай". "Става дума за оттеглянето на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Ситуацията в света се е променила. Вашингтон и Брюксел разгърнаха война срещу нашата страна. Днешните предизвикателства изискват нови решения", каза Володин.

Той също така отбеляза значението за сигурността на Русия на успешното изпитание на ядрената ракета с глобален обсег "Буревестник" и завършването на работата по свръхтежката ракета "Сармат". Според Ройтерс думите на Путин, последвани от тези на Володин, показват, че Русия е сигурна, че ще отмени ратификацията на договора, който предвижда пълна забрана на ядрените експлозии.

Русия, която наследи ядрените оръжия на Съветския съюз, разполага с най-големия запас от ядрени бойни глави в света, посочва агенцията. През петте десетилетия между 1945 г. и подписването през 1996 г. на ДВЗЯО са извършени повече от 2000 ядрени опита, от които 1032 са извършени от Съединените щати и 715 - от Съветския съюз, показват данни на ООН. След влизането в сила на ДВЗЯО ядрени опити са извършвани от Индия, Пакистан и Северна Корея.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания