Отидете към основна версия

970 10

В Косово ще бъдат изпратени войници от Германия

  • косово-
  • войници-
  • германия-
  • министерство на отбраната

Това съобщи днес в Берлин говорител на Германското министерство на отбраната

Снимкa: Shutterstock

Германия ще изпрати около 150 войници в Косово през април следващата година, каза днес в Берлин говорител на Германското министерство на отбраната, потвърждавайки информацията на списание „Шпигел“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Планираното изпращане на германски военни се случва след престрелка между косовската полиция и въоръжени сърби миналия месец, при която загина косовски полицай и трима от нападателите. Инцидентът засили опасенията от ескалация на напрежението в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби. Те, както и Сърбия, не признават обявената през 2008 година независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц е одобрил тази седмица плановете на военните за разполагане на около 150 германски войници в Прищина, които да подкрепят мисията на НАТО в Косово КейФОР, информира Шпигел, като се позова на неназовани източници.

Това ще облекчи австрийския батальон, базирани там, според информацията на Шпигел. Германското издание отбелязва, че Виена е поискала Берлин да се намеси преди известно време.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.

Свързани новини