Отидете към основна версия

1 407 47

Румен Радев търси единство в ЕС

  • румен радев-
  • ес-
  • украйна-
  • руска агресия

Като ключово предизвикателство пред ЕС и международната сигурност президентът определи продължаващата вече 19 месеца война на Русия срещу Украйна

Снимка: Президентство

Необходимо е ЕС да консолидира усилията на държавите членки и на европейските институции, за да гарантира сигурността, стабилността и просперитета на европейските граждани и на регионите в съседство.

За това призова президентът Румен Радев по време на срещата на върха на групата "Арайолуш" в Порто. Във форматът за политически диалог участват президентите на 13 страни членки на ЕС - Португалия, България, Хърватия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Полша и Словения, припомнят от президентството.

Румен Радев подчерта, че ЕС трябва да обърне сериозно внимание и да отговори на тревогите и очакванията на европейските граждани, така че да не се стига до нарастване на социалното напрежение и популизма. Държавният глава заяви, че бъдещето на Обединена Европа ще зависи преди всичко от способността ѝ да отстоява и развива собствената си визия за сплотен и силен Европейски съюз.

Като ключово предизвикателство пред ЕС и международната сигурност президентът определи продължаващата вече 19 месеца война на Русия срещу Украйна, а въпросът как ще бъде прекратена все още остава открит. Румен Радев подчерта, че от първия ден на войната България е заклеймила агресията и погазването на международното право. От ключово значение е стратегическото единство и солидарност в ЕС да бъдат съхранени чрез възстановяването на мира в Европа и укрепването на архитектурата на сигурност, убеден е президентът.

Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност, а войната на изтощение засяга не само пряко участващите във военните действия, а и социалните и икономически системи на всички държави в съседство, посочи Радев. Той не скри тревогата си от разширяването на конфликта, както и от риска за държавите от Черноморския регион с бомбардировките на украинските пристанища и ограничаването на корабоплаването, което води до последваща ескалация на конфликта, обобщи news.bg.

В този контекст Радев счита за необходима всеобхватна стратегия от страна на международната общност както за прекратяването на бойните действия между Русия и Украйна, така и за спечелването на мира в дългосрочен план. Държавният глава отново подчерта, че изпращането на още и още оръжия не води до решение на конфликта и е необходим рационален баланс между военни, икономически и дипломатически мерки.

Европа не може да си позволи тази война да продължава и е необходимо да се търси възстановяването на мира в Украйна. Радев призова за силна политическа воля, дипломация и активни преговори за справедлив и устойчив мир.

Президентът заяви също така, че за да отговори ефективно на многобройните кризи, ЕС следва да укрепи солидарността и да постига резултати в интерес на общите цели. Държавният глава призова европейските страни да препотвърдят единството си на основата на общите принципи и поетите ангажименти в рамките на ЕС. Като пример в тази насока Румен Радев открои присъединяването на България и Румъния към Шенген, за което и двете държави отдавна са покрили необходимите критерии, но членството им непрекъснато се отлага.

В изказването си президентът отбеляза и нарастващия миграционен натиск към ЕС, което изисква много по-висока степен на сътрудничество между държавите членки. Когато става дума за противодействие на нелегалния трафик, това е обща задача на всички страни от Обединена Европа, а не само на страните по външните европейски граници, подчерта Румен Радев.

Изграждането на зелена икономика в Европа е обща цел, но трябва да се постигне в синхрон, а не в противоречие с други важни цели на Обединена Европа - развитието на конкурентоспособна икономика, високо качество и стандарти на живот за гражданите, посочи президентът. Той напомни, че затварянето на базови мощности в Европа, при много по-ниските цени на електроенергията в редица региони на света, прави това много трудно постижимо и изисква реална оценка на възможностите на отделните държави.

В изказването си на форума Румен Радев подчерта също така, че дебатът за бъдещето на Европа е немислим без поставянето на фокус върху демографската криза на Стария континент. Президентът открои необходимостта от извеждането на демографските политики в приоритет, за да имат успех и целите на ЕС за технологично лидерство, устойчиво развитие и стратегическа роля в глобалния свят.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: