Отидете към основна версия

3 360 76

Иран стои зад атаката срещу Израел?

  • израел-
  • хамас-
  • иран-
  • палестина

Подробностите за операцията са финализирани по време на няколко срещи в Бейрут

Снимка: БГНЕС/ EPA

Служители на иранското разузнаване са помогнали на бойците от ХАМАС да планират атаката срещу Израел и са дали разрешение тя да бъде извършена по време на среща в Бейрут в началото на октомври, пише The Wall Street Journal, предаде агенция "Фокус".

Според няколко от източниците на изданието офицери от Корпуса на стражоте на ислямската революция на Иран (КСИР) работят с джихадистите от август, за да разработят планове за поредица от въздушни, сухопътни и морски нахлувания. Подробностите за операцията са финализирани по време на няколко срещи в Бейрут, на които са присъствали служители на КСИР и представители на четири подкрепяни от Иран въоръжени групи, включително Хамас и Хизбула.

Американски служители обявиха, че все още не са открили никакви доказателства, че Техеран е замесен в инвазията. Европейски служител и съветник на сирийското правителство обаче потвърди информацията за участието на Иран в подготовката на атаката. Прякото иранско участие би извадило дългогодишния конфликт на Техеран с Израел от сенките, повишавайки риска от по-широк конфликт в Близкия изток. По-широкият план на КСИР е да заплаши Израел от много посоки.

Иран е спрял други регионални конфликти, по-специално противопоставянето със Саудитска Арабия в Йемен, за да съсредоточи ресурсите на КСИР върху координирането, финансирането и въоръжаването на Хамас и Хизбула, казват източниците.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.

Свързани новини