Отидете към основна версия

16 960 79

Москва: Пентагонът разработва тайна страгегия

  • сащ-
  • русия-
  • ракети-
  • пентагон-
  • ядрено оръжие

Като изоставят работата по протокол за проверка в рамките на Конвенцията за забрана на биологичните и токсинните оръжия, САЩ създават административни и технически структури, които могат да участват в изследвания с двойна употреба

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия има сведения, че Вашингтон е разработил тайна стратегия за противодействие на оръжията за масово поразяване (ОМП), съобщава ТАСС.

"Министерството на отбраната на Русия разполага с информация за разработването в САЩ на секретна Стратегия за противодействие на оръжията за масово унищожение. Според плана на разработчиците на стратегията приоритетни направления в дейността на Министерството на отбраната на САЩ са: осигуряване на отбраната на територията на държавите срещу външна агресия с използване на ОМП; безусловно възпиране на потенциални противници от използване на ОМП срещу САЩ и техните съюзници; създаване на комбинирани части, способни ефективно да се борят и да побеждават в условия на химическо, биологично, радиологично и ядрено заразяване", посочи началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Игор Кирилов.

Като изоставят работата по протокол за проверка в рамките на Конвенцията за забрана на биологичните и токсинните оръжия, САЩ създават административни и технически структури, които могат да участват в изследвания с двойна употреба, включително за нападателни цели, предупреди той.

По негови думи отворената (некласифицирана) част на документа, публикувана през септември, показва, че според Пентагона Руската федерация, Китай, Иран и Северна Корея разглеждат оръжията за масово унищожение като средство за ограничаване на способността на САЩ да постигат стратегически цели във войни и военни конфликти.

"Съгласно Стратегията Русия е описана като източник на "остра заплаха" за сигурността на САЩ в средносрочен и дългосрочен план. Китайската народна република е определена като "нарастваща заплаха". Подчертава се, че напоследък Пекин е постигнал значителен напредък в модернизацията на стратегическите си ядрени сили. КНДР и Иран са определени като постоянни заплахи", отбеляза Кирилов, цитирайки документа.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания