Отидете към основна версия

2 523 23

19Fortyfive: Проблемите на Украйна, които САЩ не могат да решат

  • украйна-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • оръжие-
  • володимир зеленски

От началото на военните действия през февруари 2022 година САЩ са похарчили над 100 милиарда долара за Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Корупцията в Украйна и възприемането ѝ от двете страни на Атлантика заплашва шансовете на Киев да "победи“ Москва, пише американското издание 19FortyFive.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Участието на Хънтър Байдън в корупционни схеми с газовата компания Burisma отдавна привлича вниманието към корупцията в Украйна. Слуховете, че Джо Байдън и синът му са получили по 5 милиона долара подкупи от основателя на Burisma Николай Злочевски и в замяна са поискали оставката на тогавашния главен прокурор на страната Виктор Шокин, напомнят за този феномен. Може да изглежда, че Burisma не е свързана с украинския конфликт. Но дали е така?

Хънтър Байдън е напомняне за корупцията в Украйна

Този случай е в полза на противниците на по-нататъшното финансиране на украинските военни операции срещу Русия, за което настоява администрацията на настоящия държавен глава на САЩ Байдън.

От началото на военните действия през февруари 2022 година САЩ са похарчили над 100 милиарда долара за Киев. Американците искат гаранции, че усилията им няма да бъдат напразни. Досега обаче нито САЩ, нито НАТО, нито Украйна са успели да разработят печеливша стратегия, която да победи Владимир Путин. Напротив, техният подход води само до загуба на човешки животи, пилеене на средства и вече подкопа доверието в американското участие.

Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер наскоро описа Украйна като дълбоко корумпирана страна. От януари украинското правителство е разтърсено от поредица от корупционни скандали. А миналия месец президентът Володимир Зеленски уволни своя министър на отбраната след обвинения в корупция. Твърди се, че украинската армия е купувала храни на завишени цени, а също така има съобщения за схеми при закупуването на бронежилетки.

"Хората вярват и насърчават разобличаването на корупцията дори по време на война. Като цяло те имат много ниска толерантност към корупцията. Искат Украйна да стане член на Европейския съюз и НАТО - и това е, за което се борим“, казва изпълнителният директор на Центъра за предотвратяване на корупция в Украйна Дария Каленюк.

Междувременно се появи все по-разрастващ се черен пазар, на който се продават западни оръжия, доставени на Украйна. Министерството на отбраната на САЩ не успява да проследи задълбочено доставените оръжия, както се изисква от закона.

Във Вашингтон царят антивоенни настроения

След отстраняването на бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, въпросът как ще се развият боевете в Украйна остава открит. Крилото на Тръмп в Републиканската партия е твърдо изолационистко и не желае да води "безкрайни войни“, тревожна перспектива след десетилетия неуспешни войни в Ирак и Афганистан. Американците са уморени от конфликта и няма неомаккартизъм (макартизмът е политика на административно и съдебно преследване в САЩ в края на 40-те - средата на 50-те години на миналия век, насочена към борба с леви и "антиамерикански“ граждани , кръстен на републиканския сенатор Джоузеф Маккарти – бел. ред.) и дори ако опонентите са представени като "марионетки на Путин“, това няма да се промени.

Джо Байдън се стреми да държи Украйна в крак с това, което може да се случи с Конгреса при републиканското мнозинство. През януари той изпрати директора на ЦРУ Уилям Бърнс в Киев, за да информира Зеленски за настоящата ситуация.

"Зеленски и неговите висши служители от разузнаването бяха най-ангажирани с въпроса колко дълго Украйна може да разчита на продължаваща подкрепа от САЩ и Запада, след като републиканците поеха Камарата на представителите и на фона на исканията на част от американския електорат да се ореже помощта за Киев“, обобщи по-рано The Washington Post.

Репутацията на корумпираните служители подкопава Украйна

В същото време обвиненията в корупция срещу Байдън и семейството му заплашват да нарушат политическата динамика в самия Вашингтон. Байдън се кандидатира за преизбиране като слаб кандидат. Вероятно ще му се противопостави неговият предшественик Доналд Тръмп, който открито декларира желанието си за разрешаване на конфликта с Русия – но не и с безусловна победа на Украйна.

Време е да сложим край на корупцията в Украйна и да разработим план за решителна победа. Американският скептицизъм означава, че Европа ще трябва да увеличи вливанията в източната си съседка, тъй като Русия пряко застрашава нейната сигурност.

Корупцията и нейното възприятие от двете страни на Атлантика е основната заплаха за шансовете на Украйна да продължи битката и да спечели. Американците винаги се противопоставят на войните, ако не виждат път към победата и вярват, че ресурсите се пилеят. Това се случи във Виетнам, Ирак, Афганистан – а сега и в Украйна. Конфликтът все повече се разглежда като прокси война и милиони американци не искат да участват в него.

Мнозинството американци няма да подкрепят война с Русия при никакви обстоятелства - освен ако руски парашутисти не бъдат спуснати в Аляска.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.

Свързани новини