Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Октомври, 2023 10:18 2 507 23

19Fortyfive: Проблемите на Украйна, които САЩ не могат да решат

  • украйна-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • оръжие-
  • володимир зеленски

От началото на военните действия през февруари 2022 година САЩ са похарчили над 100 милиарда долара за Киев

19Fortyfive: Проблемите на Украйна, които САЩ не могат да решат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Корупцията в Украйна и възприемането ѝ от двете страни на Атлантика заплашва шансовете на Киев да "победи“ Москва, пише американското издание 19FortyFive.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Участието на Хънтър Байдън в корупционни схеми с газовата компания Burisma отдавна привлича вниманието към корупцията в Украйна. Слуховете, че Джо Байдън и синът му са получили по 5 милиона долара подкупи от основателя на Burisma Николай Злочевски и в замяна са поискали оставката на тогавашния главен прокурор на страната Виктор Шокин, напомнят за този феномен. Може да изглежда, че Burisma не е свързана с украинския конфликт. Но дали е така?

Хънтър Байдън е напомняне за корупцията в Украйна

Този случай е в полза на противниците на по-нататъшното финансиране на украинските военни операции срещу Русия, за което настоява администрацията на настоящия държавен глава на САЩ Байдън.

От началото на военните действия през февруари 2022 година САЩ са похарчили над 100 милиарда долара за Киев. Американците искат гаранции, че усилията им няма да бъдат напразни. Досега обаче нито САЩ, нито НАТО, нито Украйна са успели да разработят печеливша стратегия, която да победи Владимир Путин. Напротив, техният подход води само до загуба на човешки животи, пилеене на средства и вече подкопа доверието в американското участие.

Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер наскоро описа Украйна като дълбоко корумпирана страна. От януари украинското правителство е разтърсено от поредица от корупционни скандали. А миналия месец президентът Володимир Зеленски уволни своя министър на отбраната след обвинения в корупция. Твърди се, че украинската армия е купувала храни на завишени цени, а също така има съобщения за схеми при закупуването на бронежилетки.

"Хората вярват и насърчават разобличаването на корупцията дори по време на война. Като цяло те имат много ниска толерантност към корупцията. Искат Украйна да стане член на Европейския съюз и НАТО - и това е, за което се борим“, казва изпълнителният директор на Центъра за предотвратяване на корупция в Украйна Дария Каленюк.

Междувременно се появи все по-разрастващ се черен пазар, на който се продават западни оръжия, доставени на Украйна. Министерството на отбраната на САЩ не успява да проследи задълбочено доставените оръжия, както се изисква от закона.

Във Вашингтон царят антивоенни настроения

След отстраняването на бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, въпросът как ще се развият боевете в Украйна остава открит. Крилото на Тръмп в Републиканската партия е твърдо изолационистко и не желае да води "безкрайни войни“, тревожна перспектива след десетилетия неуспешни войни в Ирак и Афганистан. Американците са уморени от конфликта и няма неомаккартизъм (макартизмът е политика на административно и съдебно преследване в САЩ в края на 40-те - средата на 50-те години на миналия век, насочена към борба с леви и "антиамерикански“ граждани , кръстен на републиканския сенатор Джоузеф Маккарти – бел. ред.) и дори ако опонентите са представени като "марионетки на Путин“, това няма да се промени.

Джо Байдън се стреми да държи Украйна в крак с това, което може да се случи с Конгреса при републиканското мнозинство. През януари той изпрати директора на ЦРУ Уилям Бърнс в Киев, за да информира Зеленски за настоящата ситуация.

"Зеленски и неговите висши служители от разузнаването бяха най-ангажирани с въпроса колко дълго Украйна може да разчита на продължаваща подкрепа от САЩ и Запада, след като републиканците поеха Камарата на представителите и на фона на исканията на част от американския електорат да се ореже помощта за Киев“, обобщи по-рано The Washington Post.

Репутацията на корумпираните служители подкопава Украйна

В същото време обвиненията в корупция срещу Байдън и семейството му заплашват да нарушат политическата динамика в самия Вашингтон. Байдън се кандидатира за преизбиране като слаб кандидат. Вероятно ще му се противопостави неговият предшественик Доналд Тръмп, който открито декларира желанието си за разрешаване на конфликта с Русия – но не и с безусловна победа на Украйна.

Време е да сложим край на корупцията в Украйна и да разработим план за решителна победа. Американският скептицизъм означава, че Европа ще трябва да увеличи вливанията в източната си съседка, тъй като Русия пряко застрашава нейната сигурност.

Корупцията и нейното възприятие от двете страни на Атлантика е основната заплаха за шансовете на Украйна да продължи битката и да спечели. Американците винаги се противопоставят на войните, ако не виждат път към победата и вярват, че ресурсите се пилеят. Това се случи във Виетнам, Ирак, Афганистан – а сега и в Украйна. Конфликтът все повече се разглежда като прокси война и милиони американци не искат да участват в него.

Мнозинството американци няма да подкрепят война с Русия при никакви обстоятелства - освен ако руски парашутисти не бъдат спуснати в Аляска.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само глупости

    44 3 Отговор
    С корупция, без корупция, няма никакъв шанс, Украйна да победи Русия! Само пропаганда, да блее стадото, докато САЩ си върти интригите да дава оръжия и да се приемат жертвите като нещо нормално, докато печелят трилиони и съсипват Европа икономически!
  • 2 Медийна деформация

    21 3 Отговор
    Винаги като първи проблем се изтъква корупцията, но в същност, ако разгледаме колко са избягалите във всички посоки, на първо място е липсата на мотивация. Ако четеш западните медии, всичко е "героям слава", но желаещите да ги чества посмъртно са единици. Мобилизираните са предимно от селата и освен вродената им руска сила и селски умения за оцеляване, друга мотивация нямат.
  • 3 Хе-Хе

    26 1 Отговор
    Тя, Корупцията сама по себе си е нещо прекрасно, когато е в наша полза! Но, когато някой е откраднал нашите пари и ,,дарения" и част от тях са се озовали в палестинска радикална благотворителна организация е - ужаст! Но! Имам предложение! Да се определи някой световен остров, може би Англия и когато някои искат да се бият, да отиват там и се трепят колкото си пожелаят при равни стартови условия! Например сега отиват там 1000 от мосад и 1000 от Хамас и света им предоставя еднакво въоръжение на двата отбора и си решават спора като дуел! И когато по света възникне подобен конфликт, всички действащи национални правителства и международни организации веднага да се считат за подали оставка и уволнени! Защото са го допуснали! Да се запише в Устава на ООН!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 наблюдател

    21 2 Отговор
    Корупцията в Украйна и ... заплашва шансовете на Киев да "победи“
    Някой за нещо подготвя почвата явно. И виновник се намери - украинската корупция.
  • 6 Българин

    22 3 Отговор
    Ако нямаше корупция в 404 сега щеше да бъде Украйна в пълните си граници и това краварите най-добре го знаят. Няма наша и ваша корупция. Омагьосан кръг.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 нено

    24 3 Отговор
    Украинският просяк наркоман, няма ли да се пръсне от изпитата човешка кръв ? Този безумник, трябва да бъде съден от собственият си народ за хилядите погубени млади хора, за разрушенията и насажданата омраза срещу руските хора и колениченето му за милиарди пред деменцията Байдън, Шоулц, Урсула, Сунак, всичките тези са пътници! Жалко, че оставиха народите да се ненавиждат и проливат кръв заради тяхната злоба и алчност!
  • 9 хихи®

    17 2 Отговор
    А за похарчените от двете страни пари можеха да си поделят Украйна справедливо и без жертви.
    Афганистан щеше да цъфти, Либия, Ирак, Сирия Либия Също.
    С парите за войната срещу Милошевич щяха да постигнат повече без бомби и жертви.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хе-Хе

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Вече руските опорки.....":

    Когато с римите флиртуваш, трябва малко и талант
    колкото и да се напъваш, си оставаш дилетант!
    Като фонетика - за тройка, като семантика - за 2
    пред куп за грош и долу - горе, накрая не звучи добре....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Механик

    16 1 Отговор
    Не разбирам за какви шансове става въпрос? И какво е това Украйна? Някакво географско понятие, принадлежащо на Русия, Полша, Унгария и Румъния, че дори и на Беларус.
    Украйна вече не е тема. Утече у каналя. Сега на мода е Биби- Израилтянина и карираните чаршафи.
  • 16 Обадило се

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вече руските опорки.....":

    Едно говедарче.
  • 17 Механик

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Украйна ще спечели":

    Ма тя, Украйна постоянно печели. Аз да не би да не виждам как ВСУ настъпва .... по мотиката.
  • 18 Моше Ник

    7 1 Отговор
    Няма корупция в Осрайна!
    Все едно да кажем, че у нас има..
    Гнусни инсинуации!!!
  • 19 Kирил

    2 8 Отговор
    Украйна е много корумпирана държава. Русия е стократно по корумпирана
  • 20 Кадир

    6 1 Отговор
    Плащайте САЩ, малко ви е. Я дай малко сега и на Израелтяните. Я докарай малко бойни кораби там. Плащай, бръкни по-дълбоко. Имаш пари...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 прадедушка памперс

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "СЕГА вече Украйна":

    Бедни духом, майко, коптира посолствоТО у нас за свои цели.
  • 23 Миротворец

    0 0 Отговор
    Направо ги вкарайте в камината отзад.Ще влязат.