Отидете към основна версия

3 395 59

Британското разузнаване: Бойната ефективност на руската армия не е оптимална

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници

Отбелязва се, че през декември 2022 г. руските психолози са идентифицирали около 100 000 руски военнослужещи, които страдат от посттравматичен стрес

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската армия е изправена пред криза в областта на психичното здраве, предаде Укринформ, като се позова на ежедневния разузнавателен бюлетин на британското министерство на отбраната, пише БТА.

Липсата на грижи за психичното здраве и боеспособността на руските военнослужещи прави бойната ефективност на Русия неоптимална, се казва в бюлетина.

Отбелязва се, че през декември 2022 г. руските психолози са идентифицирали около 100 000 руски военнослужещи, които страдат от посттравматичен стрес.

Почти сигурно е, че този брой вече е по-висок, тъй като руската армия не успява да осигури достатъчна ротация и възстановяване от бойното поле.

Според британското разузнаване има допълнителни данни, че лекарите в Русия изпращат на фронта военнослужещи, които не са годни за бойни действия. През 2023 г. жалбите срещу руските военномедицински комисии са повече, отколкото през 2022 г., като в много от случаите е получен отказ или жалбите са изоставени.

"При липсата на грижи за психичното здраве и боеспособността на нейните военнослужещи бойната ефективност на Русия продължава да бъде на неоптимални нива", се казва в бюлетина.

Както Укринформ съобщи по-рано, Великобритания ще предостави на Украйна десетки хиляди артилерийски снаряди до края на годината.

Също така днес британският министър на отбраната Грант Шапс ще обяви нов пакет от помощи за Украйна на стойност над 100 милиона британски лири (над 115 милиона евро) и подписването на допълнителни договори за противовъздушна отбрана.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: