Отидете към основна версия

1 879 112

Володимир Зеленски към НАТО: Украйна има нужда от повече подкрепа преди зимата

  • володимир зеленски-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Държавният глава се срещна с Йенс Столтенберг в централата на НАТО и участва в началото на срещата на ръководената от САЩ Контактна група за отбрана на Украйна, която обединява около 50 държави от цял свят

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски се присъедини изненадващо към срещата на министрите на отбраната от страните членки на НАТО, за да отправи лична молба за повече подкрепа и военна помощ преди зимата, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Зеленски искаше да обсъди приоритетите на своята страна в Брюксел, тъй като Украйна се нуждае от повече оръжия, като например ракети с голям обсег, разположени по думите му "в съвсем конкретни географски точки на нашата територия", за да издържи през предстоящите зимни месеци.

Това е необходимо, за да се защити енергийната инфраструктура на страната, живота на цивилното население и износа на храни, каза Зеленски, застанал редом до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Това, което виждаме в момента, е, че президентът Путин отново се готви да използва зимата като военно оръжие, което означава да атакува енергийната система и газовата инфраструктура. Трябва да предотвратим това", каза Столтенберг.

На срещата в Брюксел Зеленски подчерта важната ръководна роля на генералния секретар на алианса в координирането на работата на съюзниците и вземането на решения в подкрепа на Украйна, предаде агенция Укринформ. Той също така благодари на Столтенберг за участието му в първия международен форум на отбранителната индустрия в Украйна.

"Благодарен съм Ви за ясния сигнал, който дадохте по време на форума, че Украйна се нуждае от висококачествени средства, и то в голям брой и бързо, за спиране на дронове и прехващане на ракети", каза Зеленски.

Той също така подчерта значението на сътрудничеството на Украйна с водещите световни оръжейни производители за прилагане на стандартите на НАТО в отбранителната промишленост и за повишаване на оперативната съвместимост с алианса.

Зеленски изрази надежда, че в хода на днешното заседание на така наречения Съвет НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната и на утрешното заседание на министрите на отбраната на страните членки на НАТО ще вземат по-нататъшни положителни решения за доставките на оръжия и военно оборудване за страната ни, както и по отношение на предоставянето на друга необходима помощ, отбелязва Укринформ, цитирана от БТА.

Зеленски се срещна със Столтенберг в централата на НАТО и участва в началото на срещата на ръководената от САЩ Контактна група за отбрана на Украйна, която обединява около 50 държави от цял свят, заинтересовани да подкрепят Киев в борбата му срещу Русия.

САЩ и няколко други страни членки на НАТО обещаха да продължат да подкрепят Киев, тъй като ескалацията на отношенията между Израел и "Хамас", съчетана с вътрешнополитическата несигурност във Вашингтон, породиха опасения относно бъдещето на жизненоважната американска военна помощ, отбелязва ДПА.

Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви в Брюксел нова военна помощ за Украйна на стойност 200 милиона долара, с което общата подкрепа на Вашингтон за Киев досега нарасна до 43,9 милиарда долара. Пакетът включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерийски и ракетни боеприпаси, противотанкови оръжия и оборудване за противодействие на руски дронове, обяви Остин, откривайки срещата на Контактната група за отбрана на Украйна.

"Не се заблуждавайте, САЩ ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза Остин.

При пристигането си на срещата нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че е "жизненоважно" да се потвърди подкрепата за Украйна.

Белгия планира да достави изтребители Ф-16 на Украйна, следвайки примера на Нидерландия, Дания и Норвегия, обяви днес белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер пред местни медии. Първите изтребители могат да бъдат доставени през 2025 г., след като Белгия получи по-новите модели Ф-35, каза тя.

Датският министър на отбраната Троелс Лун Поулсен заяви, че в идеалния случай неговата страна би могла да достави изтребители Ф-16 в началото на следващата година.

Великобритания също така обяви нов пакет от военна подкрепа за Украйна на стойност над 100 милиона британски лири (над 115 милиона евро). Пакетът ще помогне на Киев да разчиства минни полета, да поддържа превозни средства и да укрепи укрепления за защита на националната инфраструктура, се казва в изявление за медиите.

Канада ще предостави зимно оборудване и допълнителни боеприпаси, обяви канадският министър на националната отбрана Бил Блеър.

Срещата, посветена на Украйна, ще бъде последвана от двудневна среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел, която започва по-късно днес.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: