Отидете към основна версия

1 368 46

Олаф Шолц обвини Иран, че е помогнал на палестинското ислямистко движение "Хамас"

  • олаф шолц-
  • германия-
  • иран-
  • ислямско движение-
  • хамас-
  • израел-
  • палестинци-
  • ердоган

Също така призова палестинския президент Махмуд Абас ясно да осъди атаката на "Хамас" срещу Израел

Снимкa: Shutterstock

Германският канцлер Олаф Шолц обвини Иран, че е помогнал на палестинското ислямистко движение "Хамас" да стане достатъчно силно, за да нападне Израел, предаде Ройтерс.

Той призова палестинския президент Махмуд Абас ясно да осъди атаката на "Хамас" срещу Израел, предаде Франс прес. Шолц определи мълчанието на Абас по въпроса като "срамно", цитирана от БТА.

"Нямаме категорично доказателство, че Иран оперативно е поддържал тази малодушна атака, но за нас е ясно, че без иранската подкрепа от последните години, групировката "Хамас" никога нямаше да е в състояние да извърши подобно безпрецедентно нападение", каза германският канцлер пред депутати в Бундестага.

"Питам се къде е ясното осъждане на терористичното насилие на "Хамас" от страна на палестинската автономна власт и от страна на нейния президент Махмуд Абас? Тяхното мълчание е срамно", каза Шолц.

"Поддържам близък контакт с египетския президент Сиси, който има канали за връзка с Газа. Днес ще разговарям и с турския президент Ердоган и ще приема емира на Катар", допълни германският канцлер. "Тримата могат да изиграят важна роля за деескалация на ситуацията", подчерта Шолц.

Той съобщи, че всички дейности на "Хамас" на територията на Германия ще бъдат забранени, отбелязва ДПА. Палестинската ислямистка групировка е квалифицирана като терористична организация от ЕС и САЩ.

Мрежата за солидарност с палестинските затворници (Samidoun) също става забранена организация в Германия, след като приветства нападението срещу Израел, а активисти на движението раздаваха сладки по улиците на берлинския квартал "Нойкьолн".

"Това е отвратително. Това е нечовешко. Това противоречи на всички ценности, на които сме се посветили като държава", заяви Шолц. "Ние не приемаме прояви на омраза и подстрекателство със скръстени ръце. Не толерираме антисемитизма", категоричен бе германският канцлер.

Освен това той обяви пред депутатите, че Берлин временно спира помощта си за развитието на палестинските територии. Канцлерът обясни, че ще бъде направен детайлен анализ на това, къде отиват средствата. "Нашият критерий ще бъде дали тези проекти служат на мира в региона и на сигурността на Израел по най-добрия възможен начин... Докато този анализ не бъде изцяло завършен, няма да отпускаме никакви нови средства", посочи той.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 35 гласа.

Свързани новини