Отидете към основна версия

3 096 97

Нетаняху: Всеки член на Хамас е "ходещ мъртвец"

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас-
  • газа-
  • хизбула

Министърът на енергетиката на Израел обяви, че обсадата на ивицата Газа няма да спре, докато израелските заложници, отведени от терористите от Хамас в Газа, не бъдат освободени

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Размяната на въздушни удари между Хамас и Израел не спира, а израелският премиер Нетаняху заплаши, че всеки член на Хамас е "ходещ мъртвец". Германският канцлер Шолц заяви, че Иран носи частична отговорност за войната.

Министърът на енергетиката на Израел обяви, че обсадата на ивицата Газа няма да спре, докато израелските заложници, отведени от терористите от Хамас в Газа, не бъдат освободени. Дотогава в Газа няма да има нито електричество, нито вода, нито гориво, написа министърът Израел Катц в публикация в социалните мрежи. Израел спря единствената електроцентрала в Газа вчера.

В Израел беше сформиран военновременен кабинет

След масираната атака на обявената от ЕС, САЩ, Израел и други държави за терористична организация Хамас израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заплаши да убие всички членове на войнстващата ислямистка палестинска организация. "Хамас, това е "Ислямска държава", и ние ще ги смажем и унищожим, както светът унищожи "Ислямска държава", каза Нетаняху в първото си обръщение към членовете на новото т.нар. военновременно правителство. "Всеки член на Хамас е ходещ мъртвец”, заплаши израелският премиер.

След най-сериозното нападение срещу Израел от основаването му преди 75 години Нетаняху и опозиционният политик Бени Ганц се договориха за сформиране на съвместно "извънредно правителство и военновременен кабинет". Твърди се, че тричленният "военен кабинет" ще включва Нетаняху, Ганц и министъра на отбраната Йоав Галант.

Ударите продължават

Междувременно Израел продължава да бомбардира цели в ивицата Газа. По информация на ООН над 300 хиляди души са били принудително разселени в Газа в следствие на израелските ответни удари след терористичните нападения на Хамас. По данни на палестинското министерство на здравеопазването повече от 1200 души са загинали в Газа, откакто Израел започна въздушните си удари в събота. Други 5339 души са били ранени. В Израел жертвите наброяват над 1200, а ранените над 3400.

В четвъртък сутринта пък Хамас изстреля ракети по Тел Авив, съобщиха от ислямистката войнствена групировка. Нападенията бяха извършени след твърденията на Хамас, че израелските въздушни удари са насочени срещу цивилни граждани в бежанските лагери в Газа.

Мястото на Германия е на страната на Израел

Германският канцлер Олаф Шолц отново увери Израел в пълната подкрепа на Германия. "В този момент за Германия има само едно място: на страната на Израел", заяви Шолц.

Той коментира и ролята на Иран в терористичните нападения срещу Израел. "Засега нямаме солидни доказателства, че Иран конкретно и оперативно е подкрепил тази малодушна атака на Хамас", каза той. "Но за всички нас е ясно, че без иранската подкрепа през последните няколко години Хамас нямаше да може да извърши тези безпрецедентни нападения на израелска територия.”

Турция преговаря за освобождаването на заложниците

От Арабската лига дойде призив за деескалиране на военните действия и от двете страни. Насилието в Газа трябва да приключи възможно най-бързо, се казва в изявление на външните министри на държавите от Арабската лига.

Според правителствена информация Турция в момента води преговори за освобождаването на цивилните граждани, които Хамас взе за заложници и ги отвлече в ивицата Газа. Турският президент Реджеп Ердоган е наредил да започнат преговори между Анкара и войнстващата ислямистка групировка, съобщи представител на правителството. За разлика от САЩ, ЕС и Израел, Турция не класифицира Хамас като терористична организация.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.

Свързани новини