Отидете към основна версия

3 806 58

Първи локални сухопътни набези в Газа от израелската армия

  • израел-
  • сухопътни сили-
  • газа-
  • хамас-
  • палестинци-
  • армия

През последните 24 часа израелски сухопътни сили са навлезли в ивицата Газа

Снимкa: Shutterstock

През последните 24 часа израелски сухопътни сили са навлезли в ивицата Газа, съобщиха Силите за отбрана на Израел днес - преди очакваната сухопътна офанзива в гъстонаселената палестинска територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ройтерс отбелязва, че това са първите подобни акции след нападението на ислямисткото движение "Хамас" срещу Израел от анклава в събота, 7 октомври.

Пехотни и танкови части на израелската армия са участвали в набези в Газа, целящи откриване на изстрелващи ракети клетки и получаване на информация за местонахождението на заложници, съобщиха израелски военни, цитирани от Ройтерс.

"През последните 24 часа сили на израелската армия са извършили локални набези навътре в територията на ивицата Газа" за издирване на "терористи" и оръжия, се казва в изявлението. По време на тези операции бяха положени усилия и за "откриване на изчезнали лица", отбеляза израелската армия.

В изявлението се казва още, че израелската армия също така е "ликвидирала терористични клетки и инфраструктура", включително "клетка на "Хамас", която е изстреляла противотанкови ракети към израелска територия".

Израелската армия твърди, че значителен брой цивилни жители на Газа за започнали да се придвижват на юг, "за да се спасят" и че израелски военни са потвърдили наличието на най-малко 120 пленници в анклава.

Войсковите сили за отбрана на Израел твърдят също, че досега почти няма жертви на ракетния обстрел на "Хамас" срещу еврейската държава, тъй като населението изпълнява стриктно заповедите за укриване в бомбоубежищата.

Израел започна война срещу Газа след атаката на палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври срещу еврейската държава, и оттогава бомбардира тази малка, бедна територия, която е в състояние на пълна блокада. Най-малко 1300 израелци, повечето от които цивилни, бяха убити, а около 150 души бяха отвлечени в Газа при атаката на "Хамас".

От палестинска страна бяха убити 1800 души, включително 583 деца, а бомбардировките предизвикаха масово разселване на населението в Газа, след като израелската армия издаде заповед за евакуиране на северната част на анклава.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 32 гласа.

Свързани новини