Отидете към основна версия

1 818 15

Премиерът Сунак обеща: Великобритания винаги ще подкрепя Израел

  • риши сунак-
  • великобритания-
  • израел-
  • хамас-
  • газа

Десетки хиляди демонстранти вчера излязоха по улиците на редица градове в Обединеното кралство, за покажат своята солидарност с палестинците в Газа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Риши Сунак обеща, че "винаги" ще подкрепя Израел на фона на все по-голямата загриженост на международната общност за съдбата на цивилните в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ООН, както и много неправителствени правозащитни и хуманитарни организации призоваха световните лидери да се намесят, тъй като много палестинци се опитват да избягат преди началото "координираната" израелска офанзива в ивицата Газа, която ще включва въздушни, сухопътни и морски сили.

Десетки хиляди демонстранти вчера излязоха по улиците на редица градове във Великобритания, за покажат своята солидарност с палестинците в Газа.

Участниците в шествието в Лондон, които носеха знамена и сигнални ракети, скандираха пропалестински лозунги, а бившият лидер на лейбъристите Джереми Корбин се присъедини към демонстрантите, които призоваваха Израел за сдържаност, тъй като цивилното население страда от пълната обсада. Докато шествието се насочваше към "Даунинг стрийт“, много от участниците скандираха: "Риши Сунак – засрами се!“.

Днес Сунак отново осъди нападението на "Хамас“ от миналия уикенд и заяви, че Обединеното кралство ще направи "всичко възможно, за да подкрепи Израел във възстановяването на сигурността, която заслужава". "Ние сме с Израел, не само днес, не само утре, а винаги", подчерта британският премиер.

Изявлението му бе разкритикувано от правозащитната организация "Амнести интернешънъл". Организацията заяви, че е "силно обезпокояващо", че британският премиер не е споменал палестинските цивилни, убити при конфликта, нито е призовал да се спазва международното право.

Дванадесет хуманитарни агенции, сред които "Оксфам", "Действие срещу глада" и "Действие за помощ", също призоваха Сунак, както и външния министър Джеймс Клевърли да използват влиянието на Великобритания, за да помогнат за "предотвратяване на по-нататъшните страдания".

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър, който отново подчерта правото на Израел да се защитава, вчера призова всички страни в конфликта да спазват международното право и да осигурят "безопасни хуманитарни коридори в Газа за бягащите от насилието".

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: