Отидете към основна версия

1 140 16

Управителят на Банката на Израел: Ефектът на войната ще се отрази на бюджета, но ще бъде управляем

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

Амир Ярон отбеляза, че Израел е влязъл във войната с много стабилна фискална позиция - съотношение на дълга към БВП от малко под 60% и бюджетен дефицит от около 1,5% от БВП, като прогнозите за 2024 г. са подобни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войната на Израел с Хамас в Газа ще окаже влияние върху бюджета, но то ще бъде управляемо, тъй като страната влезе в конфликта в много стабилно финансово състояние, заяви днес управителят на Банката на Израел Амир Ярон, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

"Няма съмнение, че тази война ще има фискални последици, които ще зависят от нейната интензивност и продължителност", каза той. "Въпреки това, с подходящите бюджетни корекции, които според мен са управляеми, не би трябвало да има големи промени като цяло финансовото ни положение", добави гуверньорът.

Той отбеляза, че Израел е влязъл в тази война с много стабилна фискална позиция - съотношение на дълга към БВП от малко под 60% и бюджетен дефицит от около 1,5% от БВП, като прогнозите за 2024 г. са подобни. "Опитът от миналото показва устойчивостта на публичните финанси на Израел при военни конфликти", каза Ярон.

Израел се зарече да унищожи въоръжената групировка "Хамас" в отговор на безчинствата на нейни бойци в израелски градове преди осем дни, при които нейни бойци застреляха мъже, жени и деца и взеха заложници в най-тежкото нападение срещу цивилни в историята на страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини