Отидете към основна версия

2 990 93

Говори Байдън: Помагаме на Киев, за да предпазим Европа от голяма война

  • сащ-
  • украйна-
  • нато-
  • джо байдън-
  • русия

Някои американски законодатели от Републиканската партия, която в момента е в опозиция, публично отказват да подкрепят всякакви нови инициативи, които предвиждат по-нататъшно предоставяне на голяма финансова помощ на Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън казва, че САЩ подкрепят Украйна, защото искат да избегнат въвличането на Европа в голяма война. Той очерта тази позиция в интервю за CBS, което беше записано миналата седмица и излъчено в неделя.

Според американския лидер в ситуацията около Украйна, неговата цел е била да предотврати "окупацията на независима държава, която граничи със съюзниците на САЩ в НАТО и Русия“. "Знаете ли за големи конфликти в Европа, в които ние не сме участвали? Не искаме това да се случи отново“, заяви Байдън.

"Искаме да сме сигурни, че тези демокрации са устойчиви. И Украйна играе ключова роля в това", добави американският лидер.

Администрацията във Вашингтон, ръководена от президента демократ Байдън, поиска на 10 август от Конгреса 13 милиарда долара допълнителни разходи от федералния бюджет през фискалната 2023 година, която приключи на 30 септември, за спешна военна помощ на Киев. Освен това бяха поискани 8,5 милиарда долара за оказване на икономическа помощ и помощ за сигурността на Украйна и други страни.

Въпреки това някои американски законодатели от Републиканската партия, която в момента е в опозиция, публично отказват да подкрепят всякакви нови инициативи, които предвиждат по-нататъшно предоставяне на голяма финансова помощ на Киев.

Освен това, в светлината на рязкото влошаване на ситуацията в зоната на близкоизточния конфликт, някои републиканци започнаха да говорят за необходимостта от пренасочване на военната помощ от Украйна към Израел.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 45 гласа.

Свързани новини