Отидете към основна версия

4 041 114

САЩ махат петролните санкции срещу Венецуела

  • венецуела-
  • сащ-
  • петрол-
  • санкции-
  • николас мадуро

Венецуелският лидер ще се ангажира да допусне международни наблюдатели на изборите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Администрацията на американския президент Джо Байдън и правителството на венецуелския му колега Николас Мадуро са се споразумели за сделка, в която Съединените щати ще облекчат санкциите срещу петролната индустрия на Венецуела, в отговор на което южноамериканската страна ще се ангажира с провеждането на свободни президентски избори под международно наблюдение през идната година. Това съобщи в. "Уошингтън поуст“, цитирайки двама източника, запознати с напредъка по преговорите между двете страни, предаде БТА.

Облекчаването на санкциите ще бъде обявено, след като правителството на Мадуро и подкрепяната от САЩ опозиция във Венецуела подпишат споразумение, което включва ангажименти, поети от социалистическото правителство да позволи по-свободно гласуване през 2024 г., са посочили източниците пред американския всекидневник. Очаква се това да стане утре, 17 октомври, на среща между представители на венецуелските власти и опозицията в Барбадос.

Президентът Мадуро би се съгласил с премахване на забраните за кандидатиране на представители на опозицията, въпреки че не е ясно колко бързо ще се случи това, според един от източниците. Високопоставен служител на Белия дом е посочил, че сделката не включва планове за размразяване на венецуелски активи. САЩ вероятно ще наложат времево ограничение за всяко облекчаване на санкциите, така че то да може да бъде отменено, ако Мадуро не се съобрази със сделката.

Венецуелският лидер ще се ангажира да допусне международни наблюдатели на изборите и ще даде достъп на медиите до изборния процес. Не е ясно обаче дали сделката ще включва и освобождаване на политически затворници от Венецуела.

Ако сделката бъде подписана, правителството на САЩ е готово да обяви премахването на някои петролни санкции срещу Венецуела, са казали двама от източниците. Облекчаването на санкциите може да включва общ лиценз за държавната агенция по петрола на Венецуела да възобнови бизнеса си със Съединените щати и други страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.

Свързани новини