Отидете към основна версия

4 556 53

Стана ясно кога ще започне инвазията на Израел в Газа

  • израел-
  • инвазия-
  • ивицата газа-
  • газа-
  • джо байдън-
  • хамас

Израелската армия няма да влезе в Газа, докато Байдън е там

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сухопътната операция на израелската армия в ивицата Газа ще започне след посещението на американския президент Джо Байдън, пише германският вестник Der Spiegel.

Нищожна е вероятността Израел да заповяда инвазия на войските си, докато американският президент е там. Байдън ще пристигне утре на визита в Израел за разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и ще даде ясно да се разбере, че еврейската държава има право да се защитава, обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

В същото време администрацията на Байдън ясно посочи, че е против избиването на цивилни палестинци, както и че палестинците имат право на собствена държава. Еврейската държава се заканва да унищожи групировката "Хамас", която управлява Газа, след като на 7 октомври бойци на групировката нахлуха в Израел.

В момента израелската армия се подготвя за наземна операция, но все още няма яснота дали и кога ще започне тя. Големият минус на една такава офанзива ще е големият брой цивилни жертви. САЩ и Израел се споразумяха да разработят план, който ще даде възможност за предоставяне на хуманитарна помощ от държавите дарители и многостранните организации, която да достига до цивилното население в Газа, каза Блинкън.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей каза, че израелските представители трябва да бъдат изправени на съд за своите "престъпления срещу палестинците", предаде Ройтерс, като се позова на държавната иранска телевизия. Изявлението идва ден преди планираната визита на президента на САЩ Джо Байдън в Израел.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.

Свързани новини