Отидете към основна версия

16 101 127

Путин: Това е катастрофа! А САЩ допуснаха грешка

  • израел-
  • китай-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • ракети-
  • сащ-
  • война-
  • болница

Путин нарече "грешка" доставките от САЩ за Украйна на ракетни системи с голям обсег

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че ударът по болница в ивицата Газа, причинил смъртта на стотици палестинци, е ужасна катастрофа, която е показала, че на конфликта между Израел и палестинското движение "Хамас" трябва да бъде сложен край, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Колкото до удара по болницата, случилата се там трагедия е ужасно събитие", заяви Путин по повод въздушния удар по болницата "Ахли Араб" в град Газа, за който израелци и палестинци се обвиняват взаимно. "Стотици загинали и стотици ранени са, разбира се, катастрофа", добави той на пресконференцията след разговорите си с китайския президент Си Цзинпин в Пекин.

"Аз наистина се надявам това да е сигнал, от който имаме нужда, за да сложим край на този конфликт колкото се може по-скоро. При всички положения трябва да се концентрираме върху възможността да започнат някакви контакти и преговори", заяви още президентът на Русия, който е в Китай за третото издание на форума "Един пояс, един път", инициатива на китайския лидер Си Цзинпин. Освен това Владимир Путин нарече "грешка" доставките от САЩ за Украйна на ракетните системи с голям обсег ATACMS, съкращение на английски от Army Tactical Missile System, или Армейска тактическа ракетна система). Според руския държавен глава те представляват нова заплаха за руските сили, но няма да променят съществено ситуацията на фронта.

"На първо място това, разбира се, нанася вреда и създава допълнителна заплаха. Второ - ние, естествено, ще бъдем способни да отблъснем тези атаки. На война като на война. Но най-важното е, че това изобщо не е в състояние да промени ситуацията на линията на контакт. Невъзможно е - това можем да кажем със сигурност", обяви Путин. Същевременно той посочи, че вече вижда по-малко войнствена позиция на Запада по въпроса за Украйна и е съгласен с твърденията за нуждата от решаване на конфликта посредством преговори. Той обаче напомни, че за да се състоят подобни преговори, Украйна трябва да отмени подписания от президента Володимир Зеленски указ за забраната на каквито и да е преговори с Москва.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 126 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания