Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 11:20 3 119 8

Как Китай застрашава икономиките в цяла Източна Азия

  • китай-
  • азия-
  • икономика-
  • пекин-
  • си дзинпин

Реформите, най-вече в един конкретен сектор, могат да направят чудеса

Как Китай застрашава икономиките в цяла Източна Азия - 1
Снимка: Shutterstock

Източна Азия е център на едни от най-значимите и устойчиви икономически подеми, които съвременният свят е виждал. Икономиките на Япония, Южна Корея, Тайван и най-вече на Китай се развиваха с безпрецедентни темпове през различните периоди от 1950-те години до днес.

Дори и в момента регионът остава изключително влиятелен двигател на световната икономика. Расте обаче и песимизмът относно перспективите пред него.

В последната си прогноза за региона Световната банка намали очакванията си за растежа на Китай, Източна Азия и Тихоокеанския регион. Международната институция понижи прогнозата си за Китай за 2024 г. от 4,8% на 4,4 на сто. А растежът в целия регион е актуализиран от 4,8 на 4,5 процента.

"Очакванията, свързани с този регион на света, са по-високи, отколкото за останалите", казва за ДВ Адитя Мату, главен икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион. "Говорим за толкова динамичен регион, че всяко забавяне там привлича голямо внимание", допълва експертът.

Според него много икономики в Източна Азия са се справили успешно с възстановяването си след пандемията от Ковид.

"Повечето големи икономики днес се намират доста над равнището, на което са били преди пандемията", казва той. "Така например производството във Виетнам и Китай днес е с 20% по-високо, отколкото преди пандемията. Но не са само те. В други големи страни, като Малайзия, Индонезия и Филипините, производството е с цели 10 процента над предпандемичните му нива."

Китай се бори с промяна в курса

Въпреки това буреносните икономически облаци над Китай предизвикват безпокойство. На втората по големина икономика в света се пада по-голямата част от брутния вътрешен продукт (БВП) в Източна Азия. Затова и проблемите на страната тежат така много върху целия регион.

Световната банка изброява редица от тях: от бавния растеж след пандемията и периода на смекчаване на строгите локдаун политики, през трудната ситуация на пазара на недвижимите имоти, до високите дългове на домакинствата.

Експертът Адитя Мату смята, че значителна част от проблема на Пекин е свързан с опитите на властите да променят цялостната посока на икономиката и трудностите, произтичащи от тази смяна.

"Мисля, че растежът от миналото, основан върху инвестиции в инфраструктура и недвижими имоти, е изчерпан", признава той.

Той смята още, че настоящият 5-годишен план на Китай до 2025 г. трудно ще изпълни заложените цели. Пекин иска да стимулира икономически ръст, основаващ се на потреблението и технологичната независимост на икономиката, която освен това се опитва да премине към по-екологични технологии. Потребителското доверие и инвестициите обаче са прекалено ниски след пандемията.

Икономистката от "Оксфорд Икономикс" Луиз Лу вижда три основни причини за сегашните проблеми на Китай: последиците от строгата политика на нулев Ковид-19, опитите на държавата да се справи с кризата в областта на недвижимите имоти и нервността около инвестициите в частния сектор, причинена от дългите години на силови регулаторни намеси.

Проблемите на световната търговия

Друг фактор за недоброто състояние на китайската икономика и това на региона е свързан с общата глобална търговска среда. Освен анемичното световно търсене, нарастващият протекционизъм също оказва значително влияние върху Китай и други държави-износителки от Азия. Особено от югоизточната ѝ част.

Първоначално търговската война между САЩ и Китай, започнала през 2018 г., бе от полза за страни като Виетнам, Филипините, Малайзия и Тайланд - заради пренасочването на търговските потоци. Но законодателството на администрацията на Байдън промени тази картина. Въведоха се разнообразни ограничения, значително засегнат остава и износът на електроника и промишлени стоки за САЩ.

"Виждаме, че след въвеждането на това законодателство износът на региона е намалял", съгласен е и Мату. "Така че мислете за това като за един вид групово третиране", казва той. Главният икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион обръща внимание и на това, че дългът значително е нараснал, докато е траела пандемията. Според него това тежи на потребителите. "Те харчат по-малко. Този дълг тежи и на правителствата и на корпоративния сектор и те инвестират по-малко."

Икономическо забавяне

Когато икономиките нарастват много бързо и се намират далеч от държави с високи доходи, това става заради повечето възможности за усвояване на технологии, капитали и бърз растеж. Но с приближаването към нивото на страните с по-високи доходи може да се очаква забавяне на растежа, коментира Мату. "Проблемът е, че това се случва прекалено рано", отбелязва той. "Дори и днес доходите в тези страни на глава от населението продължават да съставляват само малка част от тези в богатите страни", припомня той.

Автор: Артър Съливан (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    22 2 Отговор
    А ФАЩ в цял свят!
  • 2 Шшш

    21 2 Отговор
    Защо мълчите за руския подем? 🤭
  • 3 кална вена

    9 1 Отговор
    е как да е иначе, ахахахаха без Китай и Източните от СИВ в ЕС, запада ще му яде голямата глава...те то и това е целта...ама кой разбрал разбрал...., малоумите ми те

    Коментиран от #6

  • 4 хамелион

    13 2 Отговор
    Защо да застрашава ? Китай си върши нещата , произвежда , създава добавена стойност , има социална политика , социализъм е ! Другите какво правят , туризъм , масажи ,проституция
  • 5 Дойчле Вебер

    1 1 Отговор
    Най яката медия . Ама друг път.
    Аре гледай те си гостите , бяха напълнили
    площадите вчера .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЦУН КАЙ ГО

    3 1 Отговор
    Абе попаднах на клипове в ютуб които даваха картинката в китай от преди трийсетина години как китайците си карат каруците като луксозни лимузини.Абе вика нали и там руснаците бяха разпространили червения болшевишки рай,що са толкоз зле.Пък сега след като имаха глупостта да влезат там западните фирми гледам китайците загладиха косъма
  • 8 Абе

    2 0 Отговор
    Много сте се загрижили за Китай, що не вземете да се загрижите за ЕС, респективно за България.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания