Отидете към основна версия

1 533 56

Разследване на ООН: Русия отново е извършила военни престъпления в Украйна

  • русия-
  • военни престъпления-
  • украйн-
  • война-
  • конфликт-
  • разследване-
  • оон

Русия отрича да е извършила зверства или да взема на прицел цивилни в Украйна

Снимкa: Shutterstock

Комисия на ООН за разследвания в Украйна днес заяви, че е открила нови доказателства, че руските сили са извършили "безразборни атаки" и военни престъпления, включително изнасилвания и депортации на деца в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия енергично отрича да извършила зверства или да взема на прицел цивилни в Украйна.

"Комисията неотдавна документира атаки, засегнали цивилни обекти, като жилищни сгради, железопътна гара, магазини и цивилен склад, които са причинили много жертви", се казва в доклад, представен пред Общото събрание на ООН, в който се описват атаки срещу градовете Уман и Херсон, наред с други.

Комисията заяви, че е документирала случаи на изнасилвания "с употреба на сила или психологическа принуда". "Повечето от случаите са се случили, след като извършителите нахлули в домовете на жертвите", каза тя. "Жертвите съобщиха за изнасилвания под дулото на оръжия и за заплахи за убийство и нанасяне на сериозна вреда на жертвите или техните роднини", добавя комисията.

В доклада се посочва и че са били документирани прехвърляния на 31 деца от Украйна в Русия и се прави заключението, че "това представлява противозаконна депортация и военно престъпление".

Москва многократно е отричала да отнема насилствено украински деца и заявява, че е прехвърлила в Русия деца, открити в сиропиталища или лишени от родителски грижи, като това е било направено за тяхната сигурност и възможно най-много от тях са били предадени на техни роднини.

Агенция Ройтерс посочва, че руското дипломатическо представителство в Женева към този момент не е отговорило на запитване за коментар на информацията в доклада на комисията.

Комисията е открила и три случая, в които украинските власти са нарушили човешките права на хора, обвинени от тях в сътрудничество с руските власти.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания