Отидете към основна версия

2 197 95

Лидерът на републиканците в Сената: Китай, Русия и Иран са новата ос на злото

  • мич макконъл-
  • сащ-
  • русия-
  • иран-
  • китай

Изказването му идва на фона на вътрешните противоречия в Републиканската партия относно помощта за Украйна и избирането на председател на Камарата на представителите

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че Китай, Русия и Иран са новата "ос на злото", с която САЩ трябва да се справят, предава Fox News.

"Това е извънредна ситуация, в която трябва да се засилим и да се справим с тази нова ос на злото – Китай, Русия, Иран – защото тя е непосредствена заплаха за Съединените щати“, посочи политикът.

За него Иран е основен спонсор на тероризма, който доставя атакуващи дронове на Руската федерация. Макконъл обвини Китай в подкрепа на агресори и припомни, че китайският президент Си Дзинпин е декларирал "безкрайно приятелство с руснаците“.

Макконъл подчерта, че азиатските съюзници на САЩ - Япония, Южна Корея, Тайван - всички се интересуват от случващото се в Украйна, защото знаят, че лидерът на КНР го наблюдава. Според него, "ако руснаците не бъдат победени, следващата ще е страна от НАТО“.

Той също така каза, че САЩ, като прехвърлят военна помощ на украинците, възстановяват индустриалната си база, защото благодарение на това се създават работни места в 38 щата.

"Следователно не е вярно мнението, че нашата помощ за Украйна не е полезна за нас“, категоричен е сенаторът.

Изказването му идва на фона на вътрешните противоречия в Републиканската партия относно помощта за Украйна и избирането на председател на Камарата на представителите.

Отношенията между Китай и Съединените щати остават напрегнати от дълго време. Ситуацията ескалира в началото на годината, когато над САЩ беше забелязан китайски балон. Както тогава писаха западни медии, Пекин може да го използва за наблюдение на американски секретни обекти.

Външните политики на двете страни също са много различни, включително по отношение на войната на Русия срещу Украйна.

Преди няколко месеца президентът на САЩ Джо Байдън нарече китайския лидер Си Дзинпин диктатор. Той обаче заяви, че иска да се срещне с ръководителя на КНР.

Впоследствие Washington Post съобщи, че Белият дом вече е започнал да планира среща между Байдън и Си. Може да се проведе през ноември.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.

Свързани новини