Отидете към основна версия

3 564 31

Мистерия в Балтийско море! Разследващите екипи откриха котва край повредения газопровод

  • балтикконектор-
  • финландия-
  • газ-
  • газопровод-
  • балтийско море

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отрече каквото и да е участие на Москва в щетите, нанесени на газопровода "Балтикконектор" и телекомуникационен кабел на 8 октомври

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Финландската полиция съобщи във вторник, че е извадила голяма котва от морското дъно близо до мястото, където бяха повредени газопровод и комуникационни кабели по-рано този месец, и разследва дали тя принадлежи на китайския контейнеровоз NewNew Polar Bear, предава Ройтерс.

Полицията по-рано каза, че повредата на подводния газопровод Balticconnector и два телекомуникационни кабела в Балтийско море е причинена от външна механична сила и разследва дали това е умишлен саботаж или е причинено от инцидент.

Финландското национално бюро за разследване (NBI) в петък каза, че са съсредоточили своето разследване върху китайския контейнеровоз NewNew Polar Bear, който е пътувал над тръбопровода и кабелите по време на повредата.

Във вторник NBI заяви, че е установило, че на NewNew Polar Bear всъщност липсва една от предните котви и заяви, че неуспешно са се опитали да се свържат с кораба, за да попитат дали това е същата котва, извадена във Финския залив.

В понеделник говорител на китайското външно министерство призова за "обективно, справедливо и професионално" разследване на щетите, като каза, че китайски кораб в района по това време е плавал нормално.

Кремъл заяви в понеделник, че всякакви заплахи срещу Русия са "неприемливи", след като президентът на Латвия в интервю през уикенда е заявил, че НАТО трябва да затвори Балтийско море за руски кораби, ако Москва бъде призната за отговорна за щетите на газопровода между Финландия и Естония, предава Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отрече каквото и да е участие на Москва в щетите, нанесени на газопровода "Балтикконектор" и телекомуникационен кабел на 8 октомври.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: