Отидете към основна версия

3 600 52

САЩ наредиха на Израел да отложи инвазията си в Газа

  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • сащ-
  • хамас

Силите на САЩ ще бъдат мишена на въоръжени групировки след офанзивата

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел се съгласи да отложи нахлуването в ивицата Газа, за да могат САЩ да прехвърлят допълнителни системи за противоракетна отбрана в региона, пише американският в. „Уолстрийт джърнъл“. Изданието се позовава на американски и израелски служители.

Вашингтон възнамерява да прехвърли около 10 системи за противовъздушна отбрана в Близкия изток, за да защити американските войски в Ирак, Сирия, Кувейт, Йордания, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Израелските власти се съгласиха да изчакат, докато Съединените щати разположат тези системи. Очаква се разполагането на допълнителни системи за противовъздушна отбрана да приключи тази седмица.

Израел, посочва изданието, е взел предвид и дипломатическите усилия за освобождаване на повече заложници в ивицата Газа. Вашингтон смята, че след началото на сухопътната операция въоръжените сили на САЩ ще бъдат обект на атаки от различни въоръжени групировки в региона. В момента Израел се готви за наземна операция в ивицата Газа, която обаче ще е много сложна от военна гледна точка и ще застраши още повече цивилни.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.

Свързани новини