Отидете към основна версия

3 532 33

И Александър Лукашенко предупреди Запада: Не започвайте война срещу Техеран

  • иран-
  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • аятолах али хаменей-
  • александър лукашенко

Според беларуския лидер фактът, че страните в конфликта използват оръжия, произведени в тази или онази страна, не доказва абсолютно нищо

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди Израел и неговите съюзници да не водят война срещу Иран, тъй като това може да предизвика трета световна война, предава ТАСС.

"Трета световна война не е изключена. Тя може да започне оттам (Близкия изток). Как? Ако те [Израел и Съединените щати] организират война срещу Иран. Не става дума за това, че Иран ги дразни, а за това, че те дразнят Иран", цитира думите му агенция БелТА.

"Имате ли някакви доказателства, че Иран стои зад това (атаката на Хамас срещу израелски територии). Ако имате, изложете фактите на масата", каза той и добави, че засега няма такива доказателства.

Според беларуския лидер фактът, че страните в конфликта използват оръжия, произведени в тази или онази страна, не доказва нищо.

"Да, ракети, дронове [от иранско производство] се използват. Но вашите дронове и ракети се използват в Украйна. Търговията с оръжия продължава", каза той, като отбеляза, че въпреки че това е лошо, е напълно законно. "Може би някой ги е купил чрез трети страни, Хамас е купил тези ракети. И колко оръжия може да са достигнали региона от Украйна? Те демонстрират тези произведени в САЩ оръжия", каза той, добавяйки, че ситуацията е "доста объркана".

"Ако американците, които са изтеглили тези щурмови въздушни групи и самолетоносачи, започнат да нанасят удари от Средиземно море, въпреки че не мисля, че са чак толкова луди, някои страни, особено Иран, ще отговорят", подчерта Лукашенко. "И няма гаранция, че един самолетоносач ще избегне потапяне." По думите му много неща показват, че "може да пламне сериозен конфликт или дори война с използването на най-смъртоносните оръжия".

"Никой не знае как ще се развие ситуацията. Дори тези, които започнаха всичко - американците. Те нямат представа до какво може да доведе това", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: