Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 17:04 4 455 52

Нови наказания! САЩ удариха "Хамас" и Гвардейците на Революцията

  • хамас-
  • израел-
  • сащ-
  • исмаил хания

Инвестиционният портфейл на "Хамас", оценяван на стотици милиони долари, включва компании, действащи на територията на Турция, Судан, Алжир, Обединените арабски емирства и други

Нови наказания! САЩ удариха "Хамас" и Гвардейците на Революцията  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати наложиха втори пакет санкции срещу палестинската групировка "Хамас" след нападенията ѝ срещу израелски населени места по-рано този месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Санкции бяха наложени и срещу представител на групировката в Иран и членове на иранските Гвардейци на Революцията.

В изявление на американското министерство на финансите се казва, че мерките са срещу допълнителни активи в инвестиционен портфейл на "Хамас" и срещу хора, улесняващи заобикалянето на санкции от страна на свързани с групировката компании.

Министерството съобщи, че обект на рестрикциите е и базирано в ивицата Газа предприятие, което според министерството на финансите е служило като канал за незаконни ирански средства за "Хамас" и палестинската групировка "Ислямски джихад". Техеран подкрепя "Хамас" и други въоръжени групировки в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати уточниха, че инвестиционният портфейл на "Хамас", оценяван на стотици милиони долари, включва компании, действащи на територията на Турция, Судан, Алжир, Обединените арабски емирства и други.

"Днешните действия подчертават ангажимента на САЩ да разбием мрежите за финансиране на "Хамас", като използваме правомощията си за налагане на санкции за борба с тероризма и действаме заедно с нашите глобални партньори, за да лишим "Хамас" от възможността да се възползва от международната финансова система", посочи в изявлението заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо. "Няма да се поколебаем да предприемем действия, за да ограничим още повече способността на "Хамас" да извършва ужасяващи терористични атаки, като безмилостно се насочим към финансовите им дейности и потоци на финансиране", добави той.

Адейемо отбеляза, че криптовалутите не съставляват голяма част от финансирането на терористичните групировки, както и на други лица, които искат да прехвърлят парични средства по незаконен начин. "Днес бих казал, че използването на криптовалути не е сред преобладаващите методи, чрез които тези групировки се финансират", уточни той.

В списъка със санкционирани попада и командирът на бригадата на спецчастите "Саберин" от сухопътните сили на Корпуса на гвардейците на Иранската революция. Американското ведомство заяви, че бригадата "Саберин" е била разположена в Сирия и е обучавала бойци от "Хамас", както и членове на ливанската групировка "Хизбула".

С предприетите днес действия Вашингтон замразява всички американски активи на лицата, срещу които е насочена акцията, и като цяло се забранява на американските граждани и компании да имат отношение с тях. Тези, които участват в определени трансакции с тях, също рискуват да бъдат засегнати от санкции, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 4 Отговор
    Насилията Раждат Само Насилия

    Коментиран от #52

  • 2 А кога

    67 17 Отговор
    пакет санкции на Израел ще се наложи ? А? ООН колко пъти трябва в резолюции да обявява че Израел е държава осъществяваща апартейд и геноцид ? Пу да ви и държавите нацистки ....

    Коментиран от #9, #30

  • 3 Смях

    64 14 Отговор
    Светът нито започва, нито свършва със САЩ или Израел!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Уса

    29 11 Отговор
    Сащ не спира да прави враговете си богати
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 13 Отговор
    Събират от чужди сметки за онези
    33 333 333 333 333 $$$ БВД ❗
    Ама някой знае ли момент в който БВД на САШтко да е намалявал 🤔
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 14 Отговор
    Упс , БВД вече надхвърля
    33 666 666 666 666 $$$ ❗❗❗
  • 8 сиско

    6 6 Отговор
    Оп оп, от къде тази информация.
  • 9 Нацисти сър...

    52 17 Отговор

    До коментар #2 от "А кога":

    САЩ са наложили вето на резолюции на ООН за Израел точно общо 46 пъти, включително за нахлуването на Израел в Южен Ливан, както и за анексирането от Израел на сирийските Голански възвишения,........ САЩ са терорист точно толкова колкото е и Израел и винаги е защитавал нацизма, апартейда и геноцида извършван от терориста Израел ! САЩ са основният спонсор на тероризма в света и в частност на Израел.

    Коментиран от #13, #31, #45

  • 10 Ясна работата..

    30 11 Отговор
    "Нови наказания" за всички които не са атлантически нацисти и са против убийството на жени, деца, старци и инвалиди ..... Тези обаче които са ЗА убийството на жени, деца, старци и инвалиди тях даже ще ги поощряваме с траншове и оръжие. .....Ясна работата..
  • 11 Гръч

    25 12 Отговор
    Както удариха най големите мутри на България с по няколко милиарда.Явно това са ударите на късмета.Браво САЩ велики играчи сте признавам ви,но народите не спят и омразата към вас расте точно заради нечестната ви игра,което ви е заложено в сбърканото днк затова не го осъзнавате
  • 12 То пък тези от "Хамас"

    26 13 Отговор
    Точно в американски банки си държат парите нали ? И чакат някой "наказание" да им наложи. Аре стига глупости моля.
  • 13 Атина Палада

    21 13 Отговор

    До коментар #9 от "Нацисти сър...":

    САЩ нямат самостоятелна външна политика! Външната им политика се определя от еврейски организации... Една от най мощните и известни е - Amerikan Israel public affairs committee (AIPAC)
  • 14 ФАЩ

    28 15 Отговор
    ФАЩ винаги са се издържали от смърт, ако не пускат вируси, ще са бомби, ако не са бомби, ще са вируси....!
  • 15 Много смехотворна "новина"

    28 13 Отговор
    Краварите, на Пеевски и Божков парите не можаха да блокират, щели на Хамас и Хизбула...хахахаха....

    Коментиран от #24

  • 16 САЩ са терорист N1 в света

    27 13 Отговор
    Никой никога не може първото място да му отнеме. И терорист, и нацист и осъществяващ подкрепа на всеки терорист по света. САЩ са N1
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 пешо

    19 10 Отговор
    стигате глупости краварите са бита карта , може да се дървят на хамаз , но не и на русия и китай
  • 19 САЩ са,..... всички знаем какво....

    17 9 Отговор
    Министерството на здравеопазването в Газа публикува имената на повече от 7000 палестинци, убити при израелските атаки срещу Газа, като каза, че „зад всяко число стои история на човек“.

    Ходът идва, докато САЩ продължават да изразяват скептицизъм относно броя на жертвите в обсадения палестински анклав, въпреки че експертите казват, че данните на министерството са надеждни
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Русофоб

    18 14 Отговор
    Лекувайте се русофили миризливи и нещистоплътни!

    Коментиран от #34

  • 22 Интелектуалното безсилие на

    11 16 Отговор
    Атлантическият тролитариат искрено ме весели. Жалки, много жалки неграмотни, неморални и продажни хорица, отворете си очите на края.....

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Милен

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Много смехотворна "новина"":

    Абе верно Ко става с черепа, ще плаща ли стотици милиони данък или туй не е удобно на сглобката да не вземе да се разтури 😂😂

    Коментиран от #27

  • 25 САЩ са,..... всички знаем какво....

    9 2 Отговор
    Израелската управляваща класа сега е в точката, в която реакционната перспектива за осигуряване на изключителна еврейска държава чрез насилствено експулсиране на палестинците може да се поддържа само чрез масови убийства и етническо прочистване. На еврейските работници се казва да водят тази война под ръководството на правителство на фашистки престъпници. Това е война, която е прелюдия към много по-широк пожар заедно с водената от САЩ/НАТО война срещу Русия в Украйна и Иран и нейните съюзници в Сирия и Хизбула в Ливан, която заплашва смърт в невъобразим мащаб.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Милен":

    ще плаща ли стотици милиони данък.......ще-ще.....

    Коментиран от #28

  • 28 Милен

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    Ще ама ако не мине през пералнята, щото иначе петорната некоалиция си заминава 😂😂😂
  • 29 Атлантическият тролитариат тук

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Интелектуалното безсилие на":

    Ще стигне точно до 12(-) и ще спре ! Хаахаха
  • 30 Ще те изтрият като направиш 50(+)

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "А кога":

    И още как. хахахаха
  • 31 И теб ще те изтрият

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Нацисти сър...":

    като направиш 50(+)...... хахаха
  • 32 Аре пак малко история

    4 2 Отговор
    Политиката на "Велик Израел" от 8 милиона паткана......

    Войната от 1967 г. беше повратна точка в развитието на политиката на Велик Израел за трайно анексиране на заграбената земя
    Войната разшири де факто границите на Израел и създаде нови вълни от бежанци и вътрешно разселени хора. Правителството на националното единство, ръководено от лейбъристкия министър-председател Леви Ешкол, създаде селища в колониален стил в новозавладените територии в нарушение на международните конвенции. Селищата от своя страна създадоха социален слой, който имаше личен интерес от експанзионистичната политика на Израел, осигурявайки притегателен полюс за някои от най-реакционните сили, чиито фашистки наследници са в правителството днес, диктувайки политиката. Тези сили придвижиха израелската политика бързо надясно през 70-те години, увеличавайки социалната нестабилност и слагайки край на хватката на лейбъристите върху правителството.
  • 33 Аре пак малко история

    4 2 Отговор
    Репресиите за налагане на окупацията на палестинската земя в Западния бряг и Газа бяха засилени чрез налагане на военно управление, колективно наказание, разрушаване на къщи, принудителни депортации и задържания без съдебен процес, докато палестинците се превърнаха в резервоар от евтина работна ръка, която да бъде брутално експлоатирана от израелски работодатели. Палестинското ръководство се премести първо в Йордания, докато не беше прогонено в жестока война от Йордания през 1970 г., а след това в Ливан.След победата на изборите през 1977 г. на лидера на Ликуд Менахем Бегин, Израел започна убийствена експанзионистична политика в Ливан, със серия от нападения, нахлувания и тайни операции в съюз с ливанските фашистки сили срещу палестинците и техните съюзници по време на 15-годишното управление на страната гражданска война. Тези войни и тайни дейности трябваше да продължат 30 години.
  • 34 факуса

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Русофоб":

    вие сте по миризмите,нъл шъ борите русия с некъпане на студено и дъвчейки скакалци,щастливци ха ха
  • 35 Аре пак малко история

    6 4 Отговор
    Приблизително 32 000 палестинци и неизброим брой ливанци бяха убити с цената на около 1500 израелски живота по време на операции, включващи клането на 3000 палестинци в Сабра и Шатила, палестинския бежански лагер в Бейрут, от съюзниците на Израел фалангисти под защитата на IDF през септември 1982 г...
    .
  • 36 Аре пак малко история

    4 2 Отговор
    Атаките на Израел срещу палестинците в Ливан и нарастващото нарушаване на човешките права в окупираните територии доведоха до първата интифада, спонтанното палестинско въстание от 1987-93 г., което избухна извън контрола на ООП. Тя беше брутално потушена от Израел с цената на повече от 1000 палестински живота, повече от 6 пъти повече от броя на убитите израелски евреи.Това доведе до подписването на Споразуменията от Осло през 1993 г. от лейбъристкия министър-председател на Израел Ицхак Рабин и Арафат на тревните площи на Белия дом, като Арафат и Организацията за освобождение на Палестина (ООП) се съгласиха да признаят Израел и да се откажат от тероризма.Споразуменията трябваше да поставят началото на палестинска държава със столица в Абу Дис, предградие в Източен Йерусалим, така нареченото решение за две държави. Арафат и палестинската власт ще поемат ролята на Израел в контролирането на палестинските маси в раздвоена държава, съставена от несвързани бантустани, която ще бъде отделена от Израел, но ще бъде контролирана от него. Това изключи всяка възможност за демокрация за палестинците.
  • 37 Аре пак малко история

    4 3 Отговор
    Израелските ултранационалисти и техните политически представители в Ликуд и други крайнодесни и религиозни партии отхвърлиха дори тази подигравка с палестинска държава върху земя, за която жадуваха. Само две години по-късно, през октомври 1995 г., десни религиозни националисти, подстрекавани от войнствено настроените опозиционни лидери Ариел Шарон и Бенямин Нетаняху, заклеймиха Рабин като предател на гневна демонстрация в Йерусалим. Един месец по-късно религиозен фанатик уби Рабин.Израел използва Споразуменията от Осло, за да разшири селищата на Западния бряг по-бързо от всякога, да поеме контрола над водата и други ресурси, да построи пътища и да инсталира повече от 600 контролно-пропускателни пункта, прекъсвайки движението в целия регион и разрушавайки икономиката му. Селищата, в които сега живеят най-малко 500 000 израелци, или почти 20 процента от населението, контролират много по-голям процент от земята, включително най-плодородната и продуктивна.
  • 38 Аре пак малко история

    4 3 Отговор
    Израел анексира Източен Йерусалим, част от Западния бряг, в нарушение на международното право, като неговите палестински жители сега са едва мнозинство след изграждането на около 200 000 домове за заселници. През последните години имаше многократни сблъсъци между палестинците и полицията заради заплахата за изселване на палестински семейства от кварталите Шейх Джара и Силуан по нареждане на крайнодесни и религиозни групи, водени от Бен-Гвир.Тези условия доведоха до втората интифада през септември 2000 г., след провокативния марш на Ариел Шарон през комплекса на джамията Ал Акса под военен ескорт, за да установи контрола на Израел върху третото най-свещено място на исляма. Интифадата беше също толкова въстание срещу ръководството на ООП, което санкционира катастрофалните споразумения от Осло. Между 2000 г. и 2008 г. израелските сили за сигурност убиха близо 5000 палестинци, около пет пъти повече от израелците, убити от палестинците.
  • 39 Аре пак малко история

    3 3 Отговор
    След това Шарон нареди изграждането на скандалната разделителна бариера, която открадна още 10 процента от палестинската земя, за да огради Израел от палестинците и да откъсне хиляди палестинци от техните семейства и работни места. Целенасочените убийства на палестински лидери станаха рутинни на фона на крайнодесните искания за „преместване на населението“ и мерки, насочени към осъществяване на етническо прочистване, за да се противодейства на „демографската бомба със закъснител“. Броят на палестинците сега надвишава броя на евреите в рамките на международно признатите граници на Израел и окупираните територии.През 2005 г. Шарон затвори 14 израелски селища и изтегли армията от ивицата Газа, като същевременно запази контрола върху влизането по суша, море и въздух. Това маскира много по-значително заграбване на земя на Западния бряг, което получи зелена светлина от администрацията на Буш.
  • 40 Аре пак малко история

    3 2 Отговор
    Две години по -късно, след поражението на Хамас от опит за преврат от силите на Фатах, Израел наложи задушаваща блокада, която превърна Газа в обедняло гето, опустошило живота на своите жители. Той отрича Газа каквато и да е независимост, предоставяйки само най -големите основни услуги като вода и електричество - след като унищожи голяма част от публичната му инфраструктура и жилищни сгради, болници, училища и джамии след убийствени нападения върху анклава, което характеризира като „косене на убийствата трева ”. Те включват операция CAST LEAD (2008-09), Операция Pillar of Defense (ноември 2012 г.) и Operation Protective Edge (2014). Комбинираният път от палестинските смъртни случаи при повече от седем големи нападения върху Газа от най -мощните ВВС в Близкия изток е най -малко 4,164 - със загуба от едва 102 израелски живота
  • 41 Аре пак малко история

    2 2 Отговор
    Тъй като не можеше да извърши каквато и да е реконструкция, икономическото положение на Газа беше ужасно много преди настоящото нападение. Около три четвърти от домакинствата в Газа са зависими от някаква форма на помощ от ООН и други агенции, която според Европейския съюз сега е „в процес на преразглеждане“. През 2012 г. ООН прогнозира, че обсаденият анклав ще бъде необитаем до 2020 г., само за да го преразгледа през 2017 г., за да предупреди, че „де-развитието“ се случва дори по-бързо от прогнозираното.Ситуацията в Израел за палестинските граждани, които съставляват 20 процента от населението, е несигурна. Дом на някои от най-бедните хора в страната, техните общности са изправени пред официално пренебрежение и бюджетна дискриминация. Нивата на бедност и безработица са такива, че съперничещи си престъпни групировки поеха контрола над арабските градове и села, което доведе до повече от 180 убийства от началото на годината.
  • 42 Аре пак малко история

    4 2 Отговор
    През май 2021 г. палестинските граждани на Израел излязоха по улиците в стачки, протести и бунтове, които бяха предизвикани от насилствения полицейски щурм на джамията Ал Акса и бруталните актове на етническо прочистване в Източен Йерусалим. Това беше първият път, когато те се присъединиха към обща стачка с палестинците в окупираните територии в знак на протест срещу нападението над Газа и срещу израелската конституция в стил апартейд. Крайнодясната коалиция на Нетаняху планира да дисквалифицира палестинските членове на Кнесета да служат в израелския парламент и да забрани на партиите им да участват в изборите.
  • 43 Атлантическият тролитариат ?

    4 2 Отговор
    Искате ли още малко история ????
  • 44 Аре още малко история

    2 3 Отговор
    Именно това огромно страдание доведе до действията на палестинците от 7-9 октомври. Равнозначно на масова самоубийствена мисия, това беше бунтът на потиснати хора, решени да избягат от концентрационния лагер, в който Израел, с подкрепата на всички големи сили, ги затвори...Геноцидната война на Израел срещу Газа е крайната демонстрация на реакционната същност на ционизма. Една капиталистическа държава, която претендираше, че осигурява безопасно убежище за евреите, вместо това доведе до десетилетия на смърт, етническо прочистване и отнемане на палестинците, живеещи там, поставяйки израелските евреи в постоянен конфликт с арабските им съседи..

    Коментиран от #51

  • 45 Точно

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Нацисти сър...":

    наложеното вето на резолюциите на ООН за Израел, общо 46 пъти от САЩ роди тероризма ! Това е истината хора.
  • 46 КГБ

    10 5 Отговор
    Нещата са зловещи! Всяко забавяне на сухопътната операция, дава възможност на враждебни сили по света да използват СМИ за критики по държавата Израел. Време е за широко мащабна стратегическа операция на цялата територия на Газа. Няма друго положение! Нещата са повече от зловещи! Ужасни! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Зверствата са страхотни, трудни за описване! Отделяне на глави от телата на жертвите. Вадене на живи бебета от коремите на бременни жени, крещящи от големи мъки и т.н. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по мирни хора, кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света
  • 47 1234

    5 4 Отговор
    кой им е дал "правомощията си за налагане на санкции за борба с тероризма ", смешници

    Коментиран от #48, #50

  • 48 5678

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "1234":

    Прогреса, им е дал правото да възтържествува справедливостта.
  • 49 ХА ХА

    0 2 Отговор
    Абе кви санкций ве, я стрижи т@@г@т.
  • 50 ХА ХА

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "1234":

    Парата бате парат, а измекярие чакат коричка хляб, ако им подфърлат, ако ли не мрът.
  • 51 ХА ХА

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "Аре още малко история":

    Алоооуу това са мързеливи твари искащи всичко на готово, даже в германия идват и пак нещът да бачкат, и катар и египет не ги щът, нали сатехни хора. Само русорабите плачете на сички чужди гробища.
  • 52 АУУУУУ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ЗАТОВА РУСИЯ ВЪН ОТ УКРАЙНА И ХАМАС ВЪН ОТ ГАЗА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣