Отидете към основна версия

3 665 36

Войната между Израел и "Хамас" засенчва увертюрата на Украйна

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • израел-
  • хамас

Разговорите за ключовите принципи, необходими за установяване на справедлив и траен мир в Украйна, бяха размесени с дискусии за хуманитарната криза в Газа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Усилията на Украйна да намери съюзници от т.нар. Глобален Юг, за да прокара мирния план от 10 точки на президента на страната Володимир Зеленски, бяха засенчени от нарастващата загриженост относно войната между Израел и ХАМАС по време на среща в Малта, коментират в редакцията на Bloomberg.

Разговорите за ключовите принципи, необходими за установяване на справедлив и траен мир в Украйна, бяха "размесени“ с дискусии за хуманитарната криза в Газа, когато официални лица от повече от 65 страни се събраха през уикенда в Малта, според източници, запознати с въпроса.

Срещата подчертава предизвикателството за Зеленски и неговите съюзници да запазят фокуса върху ангажирането на държави, които до голяма степен останаха настрани по време на инвазията на Русия. Конфликтът в Близкия Изток рискува да обхване по-широкия регион.

Въпреки сериозното участие, значението на срещата в Малта бе омаловажено заради отсъствието на Китай. Сред присъстващите обаче бяха представители на Бразилия, Индия, Южна Африка и Мексико. По-рано такива конференция бяха проведени в Дания през юни и Саудитска Арабия през август. Пекин изпрати делегат на последното събитие.

Зеленски набира подкрепа за мирната формула, която трябва да завърши със среща на върха на лидерите по-късно тази година. Повечето съюзници смятат, че участието на Китай и лидерите на Глобалния Юг е от решаващо значение за работата на проекта.

Съюзниците са разделени относно отговора на войната между Израел и ХАМАС. Миналата седмица лидерите на Европейския съюз на среща на върха прекараха часове в съгласуване на формулировката за съвместно изявление, припомня агенцията.

Резолюция на Общото събрание на ООН от миналата седмица, призоваваща за хуманитарно примирие, демонстрира пукнатините. Някои, включително Франция и Испания, гласуваха в подкрепа, други като Германия и Италия се въздържаха. Трета група, включително Хърватия и Чехия, гласуваха със САЩ "против“.

Планът от 10 точки на Зеленски призовава за пълното изтегляне на руските войски от Украйна и обхваща други теми като връщане на депортирани и военнопленници, както и осигуряване на продоволствена сигурност и ядрена безопасност. Срещата в Малта се съсредоточи върху пет от тези области, според изявление, публикувано от Малта и Украйна: ядрена и радиационна безопасност, хранителна и енергийна сигурност, освобождаване на затворници и депортирани и възстановяване на териториалната цялост на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: