Отидете към основна версия

4 820 45

Първият дипломат на Вашингтон: Русия направи голяма грешка

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • русия-
  • владимир путин-
  • ядрени опити

Договорът трябваше да стане основният международно-правен инструмент за прекратяване на всякакви видове ядрени изпитания

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Като излезе от договора за забрана на ядрените опити, Русия направи голяма стъпка в неправилната посока, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, предаде Франс прес. Той призова Москва да не извършва ядрени опити, съобщава БТА.

"За жалост всичко това представлява една стъпка в неправилната посока, която ни отдалечава, вместо да ни сближи до влизането в сила на договора", констатира Блинкън в изявление.

САЩ, противно на Русия, никога не са ратифицирали този договор, отбелязва Франс прес.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, съгласно който страната се отказва ратифицирането на договора, който бе подписан от името на Русия на 24 септември 1996 г. в Ню Йорк и ратифициран от нея на 27 май 2000 година.

Договорът трябваше да стане основният международно-правен инструмент за прекратяване на всякакви видове ядрени изпитания. Но досега той така и не е влязъл в сила, тъй като не е ратифициран от 8 страни от 44-те, които имат ядрени оръжия или потенциални възможности за неговото създаване.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 50 гласа.

Свързани новини