Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 20:15 6 779 21

Знакова оставка в Белград! Руският офицер в Сърбия се оттегли без да вдига много шум

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • александър вулин-
  • косово-
  • русия

Александър Вулин беше трън в очите на Вашингтон и Брюксел със скандално демонстрираните връзки с Москва и истеричния си тон на вечен комунист, който връщаше Сърбия в 20 век и времето на Милошевич

Знакова оставка в Белград! Руският офицер в Сърбия се оттегли без да вдига много шум - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Александър Вулин, директор на сръбската Агенция за сигурност за информация - т.нар. БИА, подаде оставка. Сръбският разузнавач номер 1 напусна доброволно в момента, когато стана до болка неудобен за своя покровител президента Александър Вучич.

Оставката се очакваше отдавна. Другият вариант беше неговата смяна, но Вучич се заинати да предприеме този ход и да се освободи от своя близък приятел веднага, след като САЩ въведоха санкции през юни срещу Вулин. Така той стана най-високопоставеният сръбски политик, който беше включен в черния списък на Вашингтон по обвинения в корупция, връзки с Русия и търговия с оръжия и наркотици.

Докато Вулин патетично обясняваше, че САЩ и ЕС искат главата му, Вашингтон дипломатично отговори, че не се намесва в кадровите решения на сръбското правителство. Ни малко изненадания Вучич побърза да обясни, че се надява в бъдеще да сътрудничи със Вулин и че той не е руски шпионин. Стана очевидно, че Вучич изми ръцете си с неудобния Вулин, който отдавна беше трън в очите на Запада със своята проруска реторика, визити и срещи на високо равнище в Москва.

Има оправдани съмнения, че под натиска на Вулин сръбските тайни служби са шпионирали и руската опозиция, намерила убежище в Сърбия, и щедро са доставяли данни на московските си колеги. Вулин бе наричан от сръбската опозиция „руския офицер в Белград“. Вратите бяха широко отворени за него от Русия за разлика от САЩ, за които той бе персона нон грата.

Вулин нанесе и голям политически удар срещу Сърбия с фикс идеята си „Сръбски свят“, в който Белград трябва да обедини всички сърби отвън и отвътре, а Вучич да бъде техен президент. Да не говорим за това, че е изключено сръбските тайни служби да не са знаели за въоръжената операция в село Банска в Косово. Ако Вучич твърди, че не е знаел за тази акция, за какво тогава служат сръбската БИА и Вулин, които е трябвало да го осведомят за решенията на опасния бунтовник Милан Радойчич да навлезе с оръжие в Косово.

Вулин беше бивш министър на дирекцията за Косово, министър на полицията и отбраната, макар че не е служил в армията. Биографията му е свързана и с аферата „леля от Канада“. Той не можа да обясни откъде се е сдобил с 200 000 евро за закупуване на апартамент и призна срамежливо, че е взел на заем пари от лелята на жена си в Канада. Тъй като нямаше доказателства за официално изпратени пари, Вулин си позволи лукса да се подиграе с интелигентността на сърбите с формулата „9 по 9“, признавайки, че 9 пъти по 9 хил. долара са били донасяни от Канада в Сърбия на ръка. От друга страна, той е свързан и с аферата „Йованица“ – имение, където са намерени тон и половина марихуана.

Сръбските тайни служби бяха подвластни досега на един политически хамелеон, който от съветник на съпругата на Милошевич и нейната партия ЮЛ (Югославска левица), премина през висши държавни функции и зациментира в Сърбия проруската сръбска политика и истерия. Политическите анализатори в Белград оценяват, че високите функции на Вулин могат да се обяснят само с неговата лоялност към Вучич, но и от факта, че той сигурно е човекът на Путин в Сърбия. Във всеки случай тази закъсняла оставка е само символичен акт и реверанс към Запада в момент, когато от Сърбия се очакват конкретни действия – санкции срещу Русия и решаване на косовския пъзел. Няма съмнение, че Вулин стана неудобен за сръбския президент Вучич, който иска да си осигури спокоен международен амбиент за предстоящите избори през декември.

Вулин беше трън в очите на Вашингтон и Брюксел със скандално демонстрираните връзки с Москва и истеричния си тон на вечен комунист, който връщаше Сърбия в 20 век и времето на Милошевич. Сега Вучич каза сбогом на своя политически сателит с лека ръка и вероятно от този момент Вулин ще бъде аутсайдер, който може да очаква посланическо място в някоя неевропейска държава по света с надеждата, че ако Вучич го забрави там, то Русия ще се сети за неговите заслуги. Опасното за Сърбия е това, че на водещи позиции, откакто Вучич е на власт, се поставят т.нар. политически послушници, които „не се намесват в своята работа“ и единствената им цел е да му се харесат. Така и Вулин премина през водещи позиции за Косово, армията, полицията и тайните служби. Подобна кадрова политика вече години наред е защитен знак на Вучич, който дърпа конците на съдбата на Сърбия. И сигурно това ще продължи още дълго, защото сръбската опозиция все още няма силата да се обедини и да спре този трагичен кръговрат, в който се намира държавата.

Сръбската, а бих казала до голяма степен и балканската, политическа сцена никога не са скучни, пълни са с непредвидими очаквано неочаквани ходове и политическа самодейност на държавниците, които си играят с международното търпение, толерантност и закони.

Като че ли вярват наивно, че са главни герои в един екшън филм без начало и край, в който колатералните жертви са техните граждани.

*Ели Юрукова, кореспондент на БГНЕС в Белград


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Денковото и Кокорестото....

    19 21 Отговор
    Чакат УмнотоКиро.......в Турската Баня......Ман Афите .,.,също Ги чакат
  • 2 Нормялно

    43 24 Отговор
    Сърбите усетиха накъде духа вятъра и започнаха да се откъсват от руската орбита. Миналия месец Вучич зашлеви шамар на ПУ като каза в интервю, че Крим и Донбас са Украински.

    Коментиран от #13

  • 3 1234

    35 22 Отговор
    Никой не иска да е колония на терористите русия.държави като Казахстан и Азербайджан откакто биха шута на руския окупатор са много добре

    Коментиран от #18

  • 4 Свободен

    33 18 Отговор
    Руското влияние не може да се премахне с един човек!
    Трябва да се започне с децата и да се възпитат в трудолюбие и честност!
    Да им се обясни, че руският модел - да тръгнеш с автомат да плашиш и изнудваш съседите не е пример за подражание, а срам от един долен пропадал човек.
    Насилникът винаги среща по-силен от него.
    "Лошите момчета с пушки могат да бъдат спрени само от добри момчета...с пушки!"
  • 5 Николай Малинов

    35 18 Отговор
    Всички свързани със Русия се срамуват единствено по сериозно платените от Путин се правят на сила че Русия е нормална страна
  • 6 ДечиМанафов

    14 11 Отговор
    Търся Руснаци и Русофили за превъзпитание на шише
  • 7 Територията е пълна с руски шпиони

    31 14 Отговор
    а за това никой не говори!
  • 8 Руски Шпиони Марш Във Блатата

    31 12 Отговор
    Цяла европа е пропита от Руски шпиони и руска пропаганда

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    28 13 Отговор
    Сърбите са толкова изостанали, дървени комунисти, че не виждам защо Западът си губи времето с тях. Вярно, че западняците се опитват да елиминират Русия от Балканите, но сърбите са дори по-закостенели от нашите комунета. Независимо, че по времето на Тито, масово работеха на Запад. И сега се опитват да въртят евтините си номерца на балкански хитреци. Хем се опитват да се качат на Западният Влак, хем се мъчат да останат на Източната Гара. По времето на Тито тоя номер минаваше, сега времената са други.
  • 10 Да изселим

    21 5 Отговор

    До коментар #8 от "Руски Шпиони Марш Във Блатата":

    Улигуфрена Малинов от България!
  • 11 Редник

    16 17 Отговор
    Не разбрах, защо в заглавието пише, че Вулин е руски офицер. Явно, че не е. От коментарите разбирам, че след като не изповядвам соросоидни ценности съм русофил, путинист, ватенка и т н. Да, ама съм си най обикновен българин и ще си отстоявам нашите ценности. Не еврогейски, нито руски, щото те не могат и да пият като хората. А пиенето е култура, която само част от Балканите има. Това ни прави с друга ценностна система. А, наздраве и утре против меките китки, щото и това е част от културата ни.
  • 12 я колко идиоти

    10 12 Отговор

    До коментар #8 от "Руски Шпиони Марш Във Блатата":

    са писали под тази статия!!!! И се опитват да покажат, че си вярват.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Марко

    8 9 Отговор
    Ще успокоя обезпокоените - американските "офицери" в Сърбия остават по местата си. И също не вдигат много шум ;)
  • 15 Хвърчилото от село

    12 7 Отговор
    Само русофил с 10 айкю в тиквата, може да се върже на тази руско-сръбска врътка! смешници! хахахахахахаааааа........
  • 16 Иванушка🇺🇲

    19 3 Отговор
    Сърбите винаги са били боклуци и руски подлоги. Тези никога не трябва да ги приемат в ЕС и НАТО.
  • 17 СЛОНА

    5 4 Отговор
    ОТТЕГЛИЛСЕ Е ЗА ДА СТАНЕ СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕМИЕР НА СЪРБИЯ СЛЕД ВУЧИЧ!!!
    ТОГАВА,ЧЕ ВИДАТ ЗАПАДНИТЕ ТВАРИ КОЛКО Е ДОБАРА РУСКАТА ДРУЖБА,А НЕ КАТО ЗАПАДА ПЪРВО ХВЪРЛЯ БОМБИ И ЗАГРАБВА ЗЕМЯ ЗА ВОЕННИ БАЗИ БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА НЯКОЙ,НО ПАК ЩЕ ИМА МАСОВИ ГРОБОВЕ И ТО ДО БАЗАТА ИМ ,САМО ЧЕКАЙТЕ НА СЪРБИТЕ ДА ИМ СЪМНЕ!!!.....
  • 18 Зайо Байо

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    А какво ли ще кажат Виетнам , Ирак , Либия , Мексико , Афганистан например ? Присъствието и агресията на САЩ там очарователни , красиви и елегантни ли бяха ? Как ли пък ми хрумна това ? Виж ти !

    Коментиран от #19

  • 19 допълвам

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Зайо Байо":

    Единствената държава в света, която е използвала ядренно оръжие е сащ. Сащ ие зачената след масово убийствво на индианци повече от 20 000 000 души. Изродите от щатите са използвали напалм и агент оранж във Виетнам, избиха 200 000 цивилни в Югославия и 500 000 в Ирак. Носителите на ценностите създъдоха и използваха главорезите от идил.

    Американците винаги са воювали за доброто на убиваните. Вижте и сега наглото им лицемерие: воювали, така де, помагали на укронацистите, за да защители Европа! Същата тази Европа, която те затриват, лишавайки я от изгодното сътрудничество с Русия.

    Толкова много са фактите, внаят се от всички, така че няма нужда дори всички да се изреждат. Пък и не става само в един пост.
  • 20 Гражданин

    2 0 Отговор
    Сърбия на Титовите комунисти е най-големият враг на България!
  • 21 честито зомбита!

    0 1 Отговор
    Днеска Асен направи нов външен дълг като изтегли 2 млрд евно без да вдига много шум.
Новини по държави: