Отидете към основна версия

3 696 39

След атаката на "Хамас"! Израел вече не информира Москва за въздушните си удари в Сирия

  • израел-
  • сирия-
  • владимир путин-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас-
  • башар асад

Преди пет години руският президент Владимир Путин обеща на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че няма да позволи на Иран и "Хизбула" да се укрепят в Югозападна Сирия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

След атаката на ХАМАС от 7 октомври Израел е спрял да докладва на Русия за ударите по позиции в Сирия, съобщава Bloomberg.

На 30 октомври израелски военни самолети бомбардираха сирийска военна база в южната провинция Дераа. Тогава военните на Израел пуснаха листовки, предупреждаващи сирийските войски да не позволяват на Иран и неговите подставени лица да действат близо до границата с Израел, според източници на агенцията, запознати със ситуацията.

Малко преди това Израел удари с оръжия голяма сирийска база в южната част на страната, където ирански офицери и бойци от "Хизбула“ са разположени заедно със сирийските сили.

Свидетели твърдят, че в атаката са загинали повече от дузина сирийски войници и офицери. Израелски военни самолети удариха и радари за въздушно наблюдение на близко съоръжение.

"Членове на руската военна полиция от време на време присъстват на място близо до тази база. Не е известно дали те са били там, когато Израел е нанесъл удара. Сирийската армия призна и двете атаки“, отбелязва изданието, като добавя, че Израел не е информирал Русия за тези атаки предварително.

Bloomberg подчертава, че и Израел, и Русия са имали полза от предупрежденията за действията си. Припомня се, че преди пет години руският президент Владимир Путин обеща на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че няма да позволи на Иран и "Хизбула“ да се укрепят в Югозападна Сирия, близо до Голанските възвишения.

Но след началото на войната в Украйна, Москва се сближи с Иран, влошавайки отношенията с Тел Авив. Войната срещу подкрепяната от Иран ХАМАС, която контролира Ивицата Газа, и тясното партньорство между Израел и САЩ допълнително са изострили отношенията между Русия и еврейската държава.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.

Свързани новини