Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 19:02 1 697 20

Белият дом под натиск! Демократите искат президентът Джо Байдън да сдържа Израел

  • джо байдън-
  • демократическа партия-
  • израел-
  • газа-
  • хамас

Напрежението може много да нарасне през следващите дни, тъй като Конгресът настоява за амбициозно искане за финансиране, което ще изпрати милиарди долари на Израел

Белият дом под натиск! Демократите искат президентът Джо Байдън да сдържа Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прогресивното крило на Демократическата партия а Капитолийския хълм засилва натиска върху администрацията на Байдън да използва лостовете си, за да принуди Израел да се справи с нарастващите хуманитарни проблеми в Газа, пише американското издание "Политико".

Но докато Белият дом подкрепя паузи във военните действия, за да се отговори на тези опасения, израелското ръководство в петък заяви, че не споделя тази позиция.

Напрежението може много да нарасне през следващите дни, тъй като Конгресът настоява за амбициозно искане за финансиране, което ще изпрати милиарди долари на Израел.

През последните няколко дни няколко законодатели поискаха Белият дом да заеме по-твърда позиция спрямо израелското ръководство. Тези законодатели призоваха администрацията да накара израелците да споделят публично плановете си за гарантиране на безопасността на гражданите и решаване на острите хуманитарни проблеми, като достъп до вода и гориво, преди Съединените щати да финализират допълнителната помощ за страната.

"Освен прекратяването на огъня, мисля, че е време нашата партия да притисне президента наистина да бъде посредническа сила на фона на тези зверства, които виждаме в Газа", каза конгресменът Александрия Окасио-Кортес, прогресивен демократ от Ню Йорк, в кратко интервю. "От Съединените щати зависи да определят този стандарт."

Исканията цивилните и хуманитарните въпроси да станат приоритет са част от нарастващия ропот от демократи, които стават все по-неспокойни заради кампанията на Израел в Газа, докато тя напредва. Те искат да видят пауза в боевете, за да позволят на цивилните да избягат от Газа. Президентът Джо Байдън в сряда каза, че подкрепя подобна идея.

Но израелският премиер Бенямин Нетаняху в петък решително отхвърли тези призиви, заявявайки, че Израел ще продължи да бомбардира Ивицата Газа с "цялата си мощ".

Отказът на Нетаняху да обмисли искането на Вашингтон поставя Байдън в остър политически сблъсък между мощен съюзник и нарастващ прогресивен натиск по хуманитарните проблеми.

"Имам огромни опасения относно настоящата ситуация", каза сенатор Джеф Меркли, демократ от Орегон. Заедно със сенатор Бърни Сандърс (независим от Върмънт), Елизабет Уорън (демократ от Масачузетс) и Питър Уелч (демократ от Върмънт), той изпрати на администрацията списък с въпроси относно оценката на САЩ касаеща смъртта на цивилни, хуманитарните нужди, колко дълго може да продължи една война и други въпроси.

"Трябва да настояваме за ценностите, които поддържаме, включително хуманитарна помощ и безопасна евакуация на цивилните и защита на цивилните по време на конфликта", каза Меркли.

Сблъсъкът между Съединените щати и Израел - и кампанията за натиск отляво - идва, докато Конгресът разглежда искането на администрацията на Байдън да изпрати повече от 14,3 милиарда долара на Израел като част от близо 106 милиарда долара допълнителен пакет за национална сигурност. Въпреки това законодателите, които започнаха открито да настояват за прекратяване на огъня или пауза в кампанията на Израел за Газа, до голяма степен вярваха, че са пропуснали възможността си да поискат това да се обвърже с помощта на Израел.

Камарата на представителите, контролирана от Републиканската партия, гласува в четвъртък за приемане на самостоятелен пакет за помощ за Израел, платен чрез съкращения на финансирането на Националната служба за приходи, което го прави неприемливо за повечето демократи. Сенатът подкрепя двупартийно предложение, което мнозина в горната камара се надяват Камарата в крайна сметка да приеме. Законодателите искат да видят движение по отношение на хуманитарните гаранции, преди да пристъпят към гласуване на законопроекта, дори ако няма да изискват законодателни условия за финансирането на Израел.

"Администрацията на Байдън трябва да гарантира, че нуждите на цивилните са защитени. Те имат голямо влияние върху военния план", каза Уелч. "Военният план, който Израел има, очевидно не взема под внимание цивилните жертви и това, което е много тревожно в това, са две неща - едно, смъртта на цивилни, но второ, това е лош план. Виждали сме в миналото, че това просто създава повече съпротива.

В отговор на такъв натиск служители на администрацията описаха подробно на законодателите своята "ежедневна" кампания за опити да държат израелското правителство отговорно и подчертават значението на минимизиране на цивилните жертви и осигуряване на достъп до основни нужди като вода и гориво. Освен това служител на администрацията отбеляза, че когато Съединените щати прехвърлят оръжия на Израел или друга страна, те изискват тези оръжия да бъдат използвани в съответствие със закона за въоръжените конфликти.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се срещна с група сенатори в ситуационната зала на Белия дом тази седмица, за да обсъдят тези проблеми.

"Администрацията (настоява) ежедневно - те ни казват, че настояват ежедневно - на всяко ниво за цяла поредица от промени и мисля, че започваме да виждаме някои", каза Меркли, говорейки за решения за пускане на водата и позволяване на хуманитарни камиони с провизии и медикаменти.

Държавният секретар Антъни Блинкън представи позицията на САЩ за хуманитарна пауза директно в Израел в петък. Той каза пред репортери, че по време на среща с Нетаняху по-рано същия ден той е призовал Израел да приеме пауза в сраженията и е дал съвет как да се сведат до минимум цивилните смъртни случаи на палестинци, докато се атакуват бойците на "Хамас" в Ивицата Газа.

Малко след това Нетаняху каза, че Израел "отказва временно прекратяване на огъня, което не включва връщане на нашите заложници".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фанфан

    5 17 Отговор
    Байдън държи на каишка целия свят и може да сдържа и насъсква който и когато си поиска.

    Коментиран от #9

  • 2 нарко терористът в абстиненция

    29 0 Отговор
    Киевската хунта се опита да атакува Кримския мост, опитвайки се да организира терористична атака в Деня на националното единство. Към този момент всички ракети, изстреляни от въоръжените сили на Украйна, са били свалени от руската противовъздушна отбрана.
  • 3 Какво

    11 0 Отговор
    е наименованието на зеленчука в средата ?!
  • 4 Майна

    20 0 Отговор
    Пасмината в управлението,- и едните , и другите, че и Робърт Кенеди младши- безрезервна подкрепа за Израел...
    Русия ще ви оправи, с Иран и Китай ..
  • 5 Сатана Z

    20 0 Отговор
    Израел е жертва на глобалистичните амбиции на САЩ и еврейското лоби ,същото което подкрепяше Хитлер
  • 6 Поумнял

    2 23 Отговор
    Истината е че палестинците няма къде да отидат! Никой не ги иска! Никой не ги карал да се множат като зайци!:) Газа е най-гъсто населения регион в Света!
  • 7 Хахаха

    6 9 Отговор
    Веднъж бай ганьо българина се е качил на самолета и отпътувал за америка, срещнал се със абрахам линкълн и му казал знаеш ли ме кой съм аз, абрахам линкълн отвърнал кой знае?!! А нашият бай ганьо казал аз съм бай ганьо българина от българия и ви симпатизираме и козируваме на вас американците, а абрахам линкълн отвърнал не зная какво означава думата българин и къде в картата се намира българия. Тогава бай ганьо се обидил и започнал да чопли носа си чоплел чоплел и накрая казъл господин Линкълн вие ракия пил ли сте досега, но господин Линкълн го погледнал веднъж и казъл българино теб като те гледам и слушам и без ракия се напих...

    Коментиран от #17

  • 8 Мислищ

    29 1 Отговор
    Съда в Хага работи ли или е създаден сомо за Путин

    Коментиран от #12

  • 9 Механик

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фанфан":

    Байдън нищо не държи на каишка. Единствената му каишка е тая дето му поддържа памперса да не се изтръска на тротоара.
    Байдъм е продукт с изтекъл срок на годност и в момента се разлага на рафта. Вече никой не го купува.
    Байдън е марионетка на ционистката дълбока държава. която се издъни яко през последните няколко години и доказа, че евреите изобщо не са най-умните на тоя свят.
    Путин така яко подхлъзна тия хазари, че сега вият на умрело и се чудят, как да оцелеят. Не само, че няма да спечелят Земята за себе си, ами ще изгубят САЩ и Израел.
    Като ги подпукат арабите, ще хвърчат чафутски кратуни, а Синайскта Пустина ще бъде обилно поляна с кръвта на жидовете. После пак някой малоумник ще ги разкарва из пустинята 40 години, че да търсят обетована земя. Ама тоя шът ще е ако им позволят арабите.
  • 10 безспорно са терористи

    15 1 Отговор
    Нов брутален израелски удар по ивицата Газа шокира мнозина, включително генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Става дума за вчерашното нападение срещу конвой от линейки близо до болницата "Ал Шифа", при което загинаха 15 души, а други 60 бяха ранени.
  • 11 ТаУмВзе

    13 0 Отговор
    Бай Деменция е изобретние, монтирано от моше бре! ХАХХАХХХА
  • 12 Тъпак

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мислищ":

    Ти "мисли" за Народния съд,който предстои по стар народен обичай.
  • 13 ПЪГУОШ

    15 0 Отговор
    Когато САЩ убиват и разрушават - това е в името на високи идеали и миролюбиви цели ! Когато го прави Русия - това същото е грозно , несправедливо , жестоко и нехуманно ! Така ли излиза ?
  • 14 Ветеран от протеста

    9 0 Отговор
    Двете страни на една и съща монета.Играят си на лошо и добро ченге за пред публиката,а става каквото Моше каже.
  • 15 ПАМПЕРС

    1 0 Отговор
    ХА ХА ХА ХА
  • 16 Гост

    3 0 Отговор
    Израел не беше ли автономна държава? Защо е на каишка към краварника?
  • 17 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Съдейки по скуката в този измислен разказ, явно не е виц, а е нещо като нескопосана пиянска измишльотина. Съдейки по правописните и граматически грешки, сякаш е писан от Крададаям, от неетническата групировка.
  • 18 Дон Козя

    1 0 Отговор
    Никой не може да ги сдържа вече тия гадове. Те са повярвали, че са богоизбраните и всеки който не е с тях е враг. Само, че не гледат как света постепенно се обръща срещу тях отвратен от кадрите на убити невинни деца в Газа. Да сме благодарни на социалните медии (които толкова мразех до скоро) за това, че ни показват истинското лице на Израел. Следващото е мое предположение за това как може нещата да се развият зле .... Тези откацени ционисти ще вкрат света във война ... ако продължават да избиват цивилно население Хизбула ще се включат и ще ги подкарат (Иран ще не ще и те ще подкрепят Хизбула). Руснаците колкото и да не има се занимава с глупости защото си имат други проблеми, нама как да не подкрепят Иран, защото те ги захранваха с оръжия срещу Украйна. Някоя грешно насочена ракета ше порази американска цел и хоп искат или не и американците са вътре и ето сценарий за ТСВ ...
  • 19 Пари ще дават

    1 0 Отговор
    За нацисти. А по улиците стотици хиляди протестират срещу политиката на Израел. Света псува САЩ а тези недоразумения още не са разбрали че Демократите загубиха следващите избори ако нещо кардинално не направят и Натаняху не влезе във затвора.
  • 20 Пари ще дават за нацисти

    0 0 Отговор
    И ако някой кретен после с мощен атентат някоя сграда изравни ще има пак да се обясняват що и кво подкрепяли. Пълна кретения, близо 106 милиарда долара допълнителен пакет за национална сигурност на Израел за има-няма 7-8 милиона нациста..... + 4,7 милиарда джоб пара за прайдове и тъпотии