Отидете към основна версия

1 720 51

"Очарователната армия": Как Русия търси жени за фронта

  • русия-
  • украйна-
  • вагнер-
  • армия-
  • войници

През миналата година 128 военнослужещи от "очарователната армия" са били отличавани за специални постижения, а 24 от тях - и за участието си в бойните операции на фронтовата линия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската армия усилено търси доброволци за фронта, в това число и жени. А когато няма достатъчно - даже и от затворите. Привлича ги с добри заплати и щедри обещания. Повечето жени обаче са просто жертви на пропагандата.

Камуфлажна шапка с козирка, автомат "Калашников" в ръце и оптимизъм в гласа - така "Валкирия" описва себе си в руска интернет платформа. Видеото с младата военнослужеща е заснето в зоната на „специалната военна операция", както в Русия наричат войната в Украйна.

"Валкирия" всъщност се казва Наталия. Тя е от региона на Урал. Подобно на всички останали в зоната на „специалната военна операция" и Наталия си има бойно име. На клипа до нея е "Демон" – а всъщност Юлия от Донецк.

Много пари и примамливи социални придобивки

Видеоклипът на двете жени се появи в интернет преди няколко седмици. Оттогава е гледан хиляди пъти. В интервюто, придружено от кадри от упражнение по стрелба, младите жени подчертават, наред с всичко останало, колко важно за тях е да служат с оръжие. Твърди се, че двете военнослужещи са от батальона "Борс", който руските медии описват като доброволческа бойна единица под командването на руското Министерство на отбраната.

В момента "Борс" набира персонала си чрез голяма руска платформа. Търсят се основно пилоти на дронове и снайперисти, както и медици и шофьори. Твърди се, че договорът е за 6 месеца и включва социални осигуровки. Месечната заплата е 220 000 рубли или равностойността на близо 2300 евро. Това са много пари по руските стандарти. Обявата е формулирана по неутрален начин – с други думи отнася се както до мъже, така и до жени.

В друг профил, наречен "Бойна приятелка", има обаче изрично послание към жените, на които се предлагат договори при абсолютно същите условия, каквито са и за "Борс". Със същата продължителност на службата и същата заплата. И тук се търсят жени снайперистки и управляващи дронове. Дали е просто съвпадение? Във видеоклипа Юлия от "Борс" разказва, че в момента се обучава като снайперистка и се учи как да управлява дрон. А Наталия разказва, че работи като инструктор на парамедици.

"Очарователната армия"

Двете жени не са някакво изключение. През март тази година руският министър на отбраната Сергей Шойгу гордо обяви по повод Международния ден на жената, че близо 44 500 жени служат в армията в момента. 1100 от тях са взели пряко участие в "специални военни операции" в Украйна. Всяка трета от тях е била награждавана от държавата. Други 1300 учат във военни училища. Шойгу ги нарича "очарователната армия".

През миналата година 128 военнослужещи от "очарователната армия" са били отличавани за специални постижения, а 24 от тях - и за участието си в бойните операции на фронтовата линия. Според руската информационна агенция РИА Новости жените са представени във всички части на руските въоръжени сили и в общо 150 професии.

От затвора на бойното поле

„Шойгу обаче не споменава, че все повече жени се набират и от руските затвори, където излежават присъди“, казва пред ДВ Олга Романова, правозащитничка, която живее в Берлин. Нейната неправителствена организация "Русия зад решетките" помага на затворниците, осигурявайки им и правна помощ. Организацията разполага с добра мрежа от контакти в Русия.

Според "Русия зад решетките" първите 50 затворнички са били вербувани от армията точно преди година от затвор в анексирания от Русия украински град Луганск. След това били набрани и други жени от затвори в Русия, казва Романова – междувременно в армията имало вече хиляди затворнички.

"Жертви на пропагандата"

За разлика от Шойгу правозащитничката не говори за "очарователна армия", а за "жертви на пропагандата". От една страна, те имат морални подбуди, но от друга - са привлечени от парите. Освен това присъдите им ще бъдат отменени, след като се завърнат от войната у дома. Романова припомня, че много мъже затворници също са били вербувани за фронта.

Но за разлика от мъжете, които са склонни да мислят по-прагматично, много жени са твърдо убедени, че отивайки да се бият, помагат на родината си в труден момент, казва Романова: "За тях това е шанс да започнат живота си наново. И един ден да се върнат при семействата си като по-добри хора - като героини, при това с пари."

Романова няма личен контакт с жени, които доброволно да отиват на фронта, без да са затворнички. Тя подозира, че повечето от тях са последвали съпрузите си на фронта или са "от органите на държавната власт" и най-вече от полицията. Подобни хора виждат само "златния дъжд от пари, който ще се изсипе отгоре им", размишлява активистката.

Равенство в най-лошия смисъл на думата

На въпроса какво показва увеличеното набиране на жени в армията за състоянието на руските въоръжени сили, Романова отговаря с горчива ирония: "Ако не познавах условията в руските затвори и на фронта, щях да говоря за равенство между мъжете и жените. Но, разбира се, тези жени се използват като пушечно месо. В това отношение те наистина са равни на мъжете." Романова се надява много жени в крайна сметка да се противопоставят на войната и на "криворазбраната любов към родината".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания