Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Ноември, 2023 16:45 1 703 51

"Очарователната армия": Как Русия търси жени за фронта

  • русия-
  • украйна-
  • вагнер-
  • армия-
  • войници

През миналата година 128 военнослужещи от "очарователната армия" са били отличавани за специални постижения, а 24 от тях - и за участието си в бойните операции на фронтовата линия

"Очарователната армия": Как Русия търси жени за фронта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската армия усилено търси доброволци за фронта, в това число и жени. А когато няма достатъчно - даже и от затворите. Привлича ги с добри заплати и щедри обещания. Повечето жени обаче са просто жертви на пропагандата.

Камуфлажна шапка с козирка, автомат "Калашников" в ръце и оптимизъм в гласа - така "Валкирия" описва себе си в руска интернет платформа. Видеото с младата военнослужеща е заснето в зоната на „специалната военна операция", както в Русия наричат войната в Украйна.

Още новини от Украйна

"Валкирия" всъщност се казва Наталия. Тя е от региона на Урал. Подобно на всички останали в зоната на „специалната военна операция" и Наталия си има бойно име. На клипа до нея е "Демон" – а всъщност Юлия от Донецк.

Много пари и примамливи социални придобивки

Видеоклипът на двете жени се появи в интернет преди няколко седмици. Оттогава е гледан хиляди пъти. В интервюто, придружено от кадри от упражнение по стрелба, младите жени подчертават, наред с всичко останало, колко важно за тях е да служат с оръжие. Твърди се, че двете военнослужещи са от батальона "Борс", който руските медии описват като доброволческа бойна единица под командването на руското Министерство на отбраната.

В момента "Борс" набира персонала си чрез голяма руска платформа. Търсят се основно пилоти на дронове и снайперисти, както и медици и шофьори. Твърди се, че договорът е за 6 месеца и включва социални осигуровки. Месечната заплата е 220 000 рубли или равностойността на близо 2300 евро. Това са много пари по руските стандарти. Обявата е формулирана по неутрален начин – с други думи отнася се както до мъже, така и до жени.

В друг профил, наречен "Бойна приятелка", има обаче изрично послание към жените, на които се предлагат договори при абсолютно същите условия, каквито са и за "Борс". Със същата продължителност на службата и същата заплата. И тук се търсят жени снайперистки и управляващи дронове. Дали е просто съвпадение? Във видеоклипа Юлия от "Борс" разказва, че в момента се обучава като снайперистка и се учи как да управлява дрон. А Наталия разказва, че работи като инструктор на парамедици.

"Очарователната армия"

Двете жени не са някакво изключение. През март тази година руският министър на отбраната Сергей Шойгу гордо обяви по повод Международния ден на жената, че близо 44 500 жени служат в армията в момента. 1100 от тях са взели пряко участие в "специални военни операции" в Украйна. Всяка трета от тях е била награждавана от държавата. Други 1300 учат във военни училища. Шойгу ги нарича "очарователната армия".

През миналата година 128 военнослужещи от "очарователната армия" са били отличавани за специални постижения, а 24 от тях - и за участието си в бойните операции на фронтовата линия. Според руската информационна агенция РИА Новости жените са представени във всички части на руските въоръжени сили и в общо 150 професии.

От затвора на бойното поле

„Шойгу обаче не споменава, че все повече жени се набират и от руските затвори, където излежават присъди“, казва пред ДВ Олга Романова, правозащитничка, която живее в Берлин. Нейната неправителствена организация "Русия зад решетките" помага на затворниците, осигурявайки им и правна помощ. Организацията разполага с добра мрежа от контакти в Русия.

Според "Русия зад решетките" първите 50 затворнички са били вербувани от армията точно преди година от затвор в анексирания от Русия украински град Луганск. След това били набрани и други жени от затвори в Русия, казва Романова – междувременно в армията имало вече хиляди затворнички.

"Жертви на пропагандата"

За разлика от Шойгу правозащитничката не говори за "очарователна армия", а за "жертви на пропагандата". От една страна, те имат морални подбуди, но от друга - са привлечени от парите. Освен това присъдите им ще бъдат отменени, след като се завърнат от войната у дома. Романова припомня, че много мъже затворници също са били вербувани за фронта.

Но за разлика от мъжете, които са склонни да мислят по-прагматично, много жени са твърдо убедени, че отивайки да се бият, помагат на родината си в труден момент, казва Романова: "За тях това е шанс да започнат живота си наново. И един ден да се върнат при семействата си като по-добри хора - като героини, при това с пари."

Романова няма личен контакт с жени, които доброволно да отиват на фронта, без да са затворнички. Тя подозира, че повечето от тях са последвали съпрузите си на фронта или са "от органите на държавната власт" и най-вече от полицията. Подобни хора виждат само "златния дъжд от пари, който ще се изсипе отгоре им", размишлява активистката.

Равенство в най-лошия смисъл на думата

На въпроса какво показва увеличеното набиране на жени в армията за състоянието на руските въоръжени сили, Романова отговаря с горчива ирония: "Ако не познавах условията в руските затвори и на фронта, щях да говоря за равенство между мъжете и жените. Но, разбира се, тези жени се използват като пушечно месо. В това отношение те наистина са равни на мъжете." Романова се надява много жени в крайна сметка да се противопоставят на войната и на "криворазбраната любов към родината".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да воюваш с такива хубавици

    8 3 Отговор
    Си е направо отпуска. Сега ще има над милион доброволци. 3999

    Коментиран от #14

  • 2 Българин

    8 14 Отговор
    определено Хаяско много я окъса
  • 3 Българин

    13 11 Отговор
    свършиха руснаците,събират рускини.....

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    13 13 Отговор
    все по-нелепа става руската армия

    Коментиран от #18, #25

  • 6 Как елементарно е

    6 6 Отговор
    Както навсякъде. Всички жени минават първо на разработка и инструктаж при шефа демек Путин, после се пускат надолу по веригата и накрая като са разработени се пускат на фронта при обикновени редници и народ.
  • 7 Българин

    6 10 Отговор
    събират ги направо от бар...те

    Коментиран от #23, #50

  • 8 а еее

    8 7 Отговор
    На магистралата ще изкарват в пъти повече.

    Коментиран от #12

  • 9 Нарком

    9 6 Отговор
    Руската армия има нужда от жени, там служат само хетеро. Виж в други армии е обратното

    Коментиран от #42, #44, #45

  • 10 Сатана Z

    13 9 Отговор
    Адолф Хитлер е изпращал 13 годишни деца да се бият срещу Англо—Американските завоеватели и то успешно заедно с фолкщорма от пенсионери и инвалиди.Русия има достатъчен монбилизационен потенциал за да стигне до Лисабон през Берлин и Брюксел.
    Смърт на фашизма!

    Коментиран от #27

  • 11 малеййй

    4 6 Отговор
    Добре, че са натовските генерали да се бият за украйна иначе за три дни я бяха превзели.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Соваж бейби

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Да не е само Русия ,в армията има и жени и са доста по злобни от мъжете.Жена полицай също е по лоша мъжете са цветя в Израел защо пускат и жени не гледаш ли ,какво им пречи бясна жена рускиня да не ти е на среща и ако е на няколко водки майко мила украинците ще пълнят гащи и ще бягат

    Коментиран от #21

  • 14 Нарком

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да воюваш с такива хубавици":

    Жалко, че в редица други "армии" не могат да го оценят.
  • 15 каналжията кавалжиев

    5 5 Отговор
    Копейки им избира жени води ги на инструктаж в посолството после урежда транспорта до фронта и накрая прибира копейките
  • 16 Гледа от нато

    3 3 Отговор
    Половината са жени рамбовки
  • 17 Гост

    6 3 Отговор
    Внимавайте с измислените новини! След време, дане ви се наложи да обяснявате, как ви тупат рускините!
  • 18 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Западът все по не може да се справи с руската армия. Ако руснаците пратят на фронта стад0 к03и, как ще се оправдавате тогава?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 как укр търси доброволци

    3 2 Отговор
    русофоборчаги за фронта с поне по заплата за бункера за добре дошли за схватка с мечока
  • 21 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    И аз знам, че в израелската армия има и жени.

    Коментиран от #22

  • 22 Моята е там

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    И я млатят якко всеки ден пубери на по 20 години чат пат и от хамас се включват в групата
  • 23 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Някой ден, регистрациите ще са задължителни за всички сайтове с коментари. Тогава, няма да можеш да се правиш на българин.
  • 24 Варненец

    6 5 Отговор
    Ами то свършиха ушанките, сега със забрадки ще воюва путлер, ама от фризера, нищо, че още крият че се е споминал.

    Коментиран от #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Факт

    2 0 Отговор
    В сащ отдавна служат жени в армията, 17% редовни войски, 21% гвардейки, 60% цивилни полицайки т.е предимно бумащина и 13% активни полицайки

    Коментиран от #28

  • 27 Хаха

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Путлер е фашиста на 21 век и Русия е съвременна нацистка държава.

    Коментиран от #49

  • 28 Мхм

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Факт":

    Жените в Сащ са тил дори в Израел са тил.При атаката сега няма жени на земя
  • 29 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    6 2 Отговор
    Истината е, че украинците "оптимизираха" руската биомаса. Изтрепаха огромно количество руски биоотпадъци-пандизчии, алкаши, наемници, разни азиатски примати и дойде време и "тьотките" да понесат своята част от "специалната операция" за намаляване на излишните крепостни. След края на тази война, рускините ще са много лесни-няма да има кой да ги "щави и рендосва".

    Коментиран от #31

  • 30 Швейк

    4 0 Отговор
    Сега вече на фронта ще има руснаци с топки
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Владимир Късий има поне четери дъщери

    6 2 Отговор
    Три от тях са на военна възраст. Интересно колко от тях са на фронта в Украйна?
  • 34 Ваташко Рашко

    5 2 Отговор
    Преди да достигне сегашното си величие някога и Копейкин е бил в нежната армия на Путин.
    Оттам изгрява звездата му !
  • 35 Наташа

    5 4 Отговор
    Може пък на фронта да си намеря мъж, че тука вече не останаха...

    Коментиран от #38, #39, #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Замълчи щото

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Наташа":

    В момента пръднах ако искаш да знаеш
  • 41 Изпърдях

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бесен-_ Язовец":

    Се брато
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ко речи?

    2 1 Отговор
    А така! Да вдигат бойния дух и не само него...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Нищо не им

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Нарком":

    пречи на джендърите да воюват, те са си нормални хора. Един такъв ще те застреля дори да имаш мустаци като на Филип Тотю.
  • 46 Един

    2 2 Отговор
    Ще фърчат цици.

    Коментиран от #48

  • 47 Даката

    3 1 Отговор
    Аасааахааа, търси к.ври.,е нали....Киев за три дни....стана...Киев през крив макарон. Украинските бойци ке е...т руски к.ври
  • 48 Ахъм!

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Един":

    И други космати неща.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Ти гледай да не те напипа някой рамбо женска руска версия ще фърчи косми и перушина ако си някой слаботелесен ще мята като топка за тенис .Даже и да не е обучена за война имам едно видео в любими в пинтерест една още по закръглена от дамата на снимката рускиня рамбо тръгна да бие една друга женска не могат я отърве напердаса и мъжете дошли на помощ ,другите мъже само гледат и не смеят нищо да направи .Не подценявай жените най вече рускиня
  • 51 Р.К.И.

    0 0 Отговор
    Нещо важно и стандартно, но ....никой не коментира? Оръжието е конструирано за мъже десничари! Колко килоглама да тежи, за каква дължина на ръцете; от коя страна да бъде затворът. Трябва да са ти удобни килограмите, дължината на цевта, ъгълът под който е разположен приклада. Една жена 1.60 м и 50 кг ако я сложиш на стрелбището до мъж 1.80 м и 80 кг, ще видиш разликата.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания