Отидете към основна версия

1 483 47

Пентагонът: Този конфликт е само между Израел и "Хамас"

  • пентагон-
  • газа-
  • хамас-
  • хизбула-
  • израел

Изпратихме две ударни групи на американски самолетоносачи в региона, така че да имаме различни способности, в случай че трябва да реагираме на редица непредвидени ситуации

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър каза в интервю за Би Би Си, че според САЩ засега е избегнато разширяването на конфликта в Близкия изток.

"Това, което виждаме в момента е, че този конфликт е само между Израел и "Хамас", казва Райдър

Той направи този коментар след острото изявление на лидера на ливанската шиитска ислямистка групировка "Хизбула" Хасан Насрала, чиито бойци извършват атаки срещу израелската армия по ливанско-израелската граница и обстрелват израелска територия. Това беше първата му реч след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и в нея Насрала похвали бойците на "Хамас", но подчерта, че групировката му няма да влезе в конфликта на тяхна страна.

Запитан дали "Хизбула" е била успешно задържана от навлизане в конфликта, Райдър каза: "Ключовата цел на нашето правителство и нашето Министерство на отбраната беше да предотврати ескалирането в по-широк регионален конфликт."

"Изпратихме две ударни групи на американски самолетоносачи в региона, така че да имаме различни способности, в случай че трябва да реагираме на редица непредвидени ситуации."

"Като цяло, да, успяхме да ограничим по-широк регионален конфликт. И ние ще продължим да правим това. Ние не търсим конфликт с Иран. Ние не търсим конфликт в целия регион. Фокусирани сме върху това да го сдържаме и да върнем стабилността в региона възможно най-бързо", каза Райдър.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.

Свързани новини